Termografering fortæller dig præcist, hvor varmen slipper ud

Termografering

Er du i tvivl om, om der siver for meget varme ud af dit hus? Et stort varmetab kan være en dyr fornøjelse i længden. Det er derfor en rigtig god idé at få undersøgt, hvor i din bolig, at varmetabet er størst. På den måde kan du målrette din energioptimering af huset til det bestemte område. Dette kan du få undersøgt gennem en termografering af huset, udført af en fagprofessionel. Undersøgelsen vil, blandt mange andre ting, fortælle dig, hvor varmen siver ud af boligen, og hvor kulden finder vej ind i huset.

Nogle gange behøver du nemlig ikke at efterisolere hele huset for at spare penge på din varmeregning. Engang imellem kan du få en markant lavere varmeregning blot ved at udskifte et enkelt vindue eller en stikkontakt. Du kan gøre dig selv meget klogere på undersøgelsen i teksten lige her.

Hvad er en termografering?

Termografering er en metode/en undersøgelse, der kan fortælle dig, om du slipper for meget unødig varme ud. Sådanne varmeudslip kan nemlig blive rigtig dyre for dig i længden. Ved at investere i et termografitjek, kan en byggesagkyndig undersøge, om, og i hvilket omfang, du bør efterisolere dit hus, tætne utætheder e.l.

Selve tjekket sker med et termokamera. Dette kan, på en lille skærm, vise overfladetemperaturen i kraft af infrarøde stråler. Således vil kameraet vise rød de steder, hvor der er allervarmest. Modsætningsvis vil kameraet vise grøn eller blå de steder, hvor der er koldest. De kolde farver indenfor, gør det muligt at opdage, hvor kulden får lov at trænge ind igennem husets facade og medvirke til et dårligere indeklima. Samtidig viser de varme farver udenfor, hvor husets varme siver ud henne.

På den måde bliver det lynhurtigt let at se, hvor varmen siver ud af huset, og hvor det evt. kan betale sig at få tætnet facaden e.l. Med en sådan undersøgelse får du derfor hurtigt skabt dig et overblik over, hvor dine problemer/husets problemer er. Denne type af varmetjek af huset gør det således muligt for dig at vurdere, om du kan få en lavere varmeregning ved f.eks. at udskifte vinduer, eller ved at efterisolere loft eller facade.

Hvilke huse kan undersøges, og hvornår skal undersøgelsen finde sted?

Alle huse, også inkl. sommerhuse og kolonihavehuse, kan undersøges med et termisk kamera. Du skal desuden heller ikke holde dig tilbage, blot fordi du bor i lejlighed. En termografering kan også udføres i lejligheder. Dette er dog formegentligt kun relevant for dig, der har en ejerlejlighed.

Det er samtidig væsentligt, at undersøgelsen foregår ved de rette temperaturer. F.eks. skal undersøgelsen helst finde sted en dag, hvor der er godt med skyer på himlen. I fuld solskin vil hele facaden nemlig blive varmet godt op, og det vil komme til at se ud som om, at der siver enormt meget varme ud af din bolig. For at få de mest retsvisende resultater, skal der derfor være overskyet.

Samtidig er det vigtigt, at der er en vis forskel i temperaturen inde og ude, så det bliver muligt at se forskellene på temperaturen. I overensstemmelse hermed, bliver der som regel ikke udført termiske undersøgelser, medmindre der er en forskel på ca. 12 grader i temperaturen inde og ude.

Med de rette forhold, er du sikker på at få nogle retsvisende resultater, som er brugbare for din videre vurdering af, om der er visse steder, der skal tætnes, efterisoleres e.l.

Hvornår kan det betale sig med en termografering?

Du spørger måske dig selv, hvornår det egentligt kan svare sig for dig at få udført en termografering. Dette kan det imidlertid, når du har den mindste mistanke om, at dit hus slipper for meget varme ud. Længere nede i teksten kan du læse meget mere om, hvad et termografitjek koster. Og som det også vil fremgå i den forbindelse, så vil du hurtigt kunne tjene omkostningerne ind igen, som følge af en lavere varmeregning.

Fordelen ved undersøgelsen er desuden, at den giver dig et meget præcist og målbart resultat, så du præcis ved, hvor du evt. skal sætte ind for at energioptimere. Det er samtidig en undersøgelse, der ikke kræver, at hele huset vendes på den anden ende. Det er således ikke nødvendigt at brække gulve eller vægge op for at undersøge varmespildet.

Det termiske kamera kan ”se” ind i vægge og ned i gulve og den vej igennem konstatere, om der er et vist varmespild.

For at opsummere, kan det betale sig med en termografering, når du ønsker at minimere dit varmespild på målrettet vis. Det kan enten være fordi, at du ved, at der siver for meget varme ud af dit hus, eller fordi du har mistanke om samme. Uanset hvad, er det en rigtig god idé at lade en fagkyndig stå for undersøgelsen.

Hvorfor er det en god idé at få lavet en termografering af huset?

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du bør energioptimere, evt. i form af efterisolering, kan det være en god idé at få lavet en termografisk undersøgelse af huset. Som du kan læse ud fra denne teksts første afsnit, så sørger et termisk kamera for at fortælle dig præcis, hvor dit hus’ problemer evt. er, samt hvad de består i.

Når du får udført en termografering, kan du efterfølgende få en rapport, der fortæller dig:

  1. om der er utætheder i boligen
  2. om der er kuldebroer, som er områder i husets klimaskærm, der forårsager et meget større varmetab end alle andre steder i huset. Disse ses typisk tæt ved vinduet, hvor det til tider kan være svært at få isoleret helt tæt.
  3. om der er steder, hvor huset er dårligt isoleret
  4. om der er transmissionstab, som er steder, f.eks. i vægge, på loftet, eller i gulve, hvor varme går tabt
  5. om der er kolde overflader, hvor kondens skabes. Det er nemlig disse steder, som er meget udsat for at blive ramt af skimmelsvamp, hvilket giver et dårligt, og faktisk også farligt, indeklima

Det kan du bruge termograferingen til

Når du har fået konstateret, om der er utætheder i boligen, så bliver det muligt at tætne disse utætheder, hvor varmen slipper ud, og kulden slipper indenfor. Et eksempel på en utæthed ses f.eks. ofte ved stikkontakter e.l.

Ved at udbedre sådanne utætheder, så får du både en lavere varmeregning samt et bedre indeklima. Samtidig bliver det sværere for udefrakommende støj at trænge ind i huset og skabe ”uro”.

Alt dette får du mulighed for at forbedre efter konstateringen ved et termografitjek.

Har du samtidig eller udelukkende fået konstateret gennem undersøgelsen, at huset har kuldebroer, kan du ligeledes udbedre situationen. Det kan f.eks. være ved at udskifte det vindue, hvorved kuldebroen er til stede og i samme forbindelse sørge for god isolering omkring vinduet.

Ligeledes vil et termisk kamera fortælle dig, om der er steder i huset, hvor der er dårlig isolering. Snart dette er konstateret, har du mulighed for at efterisolere. Rigtig mange husejere har allerede efterisoleret deres bolig, fordi det som regel altid kan svare sig. Ved en sådan efterisolering vil du kunne opleve både et bedre indeklima samt en markant mindre varmeregning.

Termograferingen er i alle forbindelser en god undersøgelse. Den sørger nemlig for, at du kan målrette dine forbedringer af boligen til lige netop de steder, hvor problemerne er til stede. På den måde kan du være sikker på ikke at investere i efterisolering af hele huset pga. noget, som måske kunne være klaret ved blot at tætne en mindre utæthed.

Hvad koster et termografitjek?

Når du har besluttet dig for at få udført undersøgelsen, er det væsentligt at vide, hvad et sådant tjek vil koste dig. Prisen vil altid afhænge af det enkelte firma samt af husets størrelse og dermed også undersøgelsens størrelse og omfang.

Et estimat på prisen vil dog være, at et almindeligt parcelhus, som er familiens bolig, vil koste imellem 3.000-8.000 kr. at få undersøgt termisk. Denne pris indeholder også moms på 25 %.

Hvis du derfor har den mindste mistanke om, at dit hus indeholder utætheder eller dårlig isolering, kan det godt betale sig for dig at få det undersøgt med termografering. Du vil opleve, at ved at få tætnet utæthederne, ved at få skiftet vinduer eller ved at få efterisoleret forskellige steder, at din varmeregning falder. På den måde vil omkostningen for termografitjekket hurtigt blive tjent ind, og det bliver derfor en god investering.

Få hjælp af professionelle – bestil 3 tilbud

Det er en stor fordel at få professionel hjælp til at udføre termografering af huset. Dette skyldes først og fremmest, at et termografisk kamera er dyrt, mens det samtidig kan være svært for en ikke-professionel at forstå, hvad kameraets billeder betyder. Nogle gange betyder en rød farve udenfor faktisk ikke nødvendigvis, at huset skal efterisolering. Fra tid til anden, har den viste farve en helt naturlig årsag. Ved at lade en erfaren professionel udføre tjekket, får du derfor de helt rigtige resultater og råd til, hvad du skal gøre efterfølgende for at energioptimere boligen.

Du får derfor, som udgangspunkt, det mest effektive termografitjek ved at lade en professionel udføre undersøgelsen for dig. Han/hun vil let kunne fortælle dig, hvor du evt. skal sætte ind for at energioptimere samt for at få en lavere varmeregning.

Lige her på siden kan du bestille 3 tilbud på termografering, udført af professionelle. På den måde behøver du ikke selv at indhente en masse forskellige tilbud hos forskellige firmaer. Du kan blot sætte dig til rette i stolen og regne med, at du modtager 3 skarpe og kvalificerede tilbud på en sådan undersøgelse. Tilbuddene er naturligvis helt uforpligtende for dig.

Spar penge og vælg den rigtige håndværker

Få 3 uforpligtende tilbud på en termografering af huset og vælg det bedste.
Få Apple AirPods til 0,-, når du bestiller Fri tale med 500 GB data hos Oister.
Se tilbud her!