Spar penge på varmeregningen med ny loftisolering af boligen

Er din varmeregning høj? Og kunne dit indeklima godt blive noget bedre? Så bør du overveje at loftisolere din bolig optimalt. Dette er en forholdsvis billig form for isolering, mens den samtidig er en af de allermest effektive, når du ønsker at spare penge på din varmeregning. Der er dog rigtig mange muligheder, når du vælger at isolere dit loft. Dette gælder både, hvad angår hvilken måde du ønsker at isolere på, samt hvilket isoleringsmateriale du ønsker.

Alt dette kan denne guide hjælpe dig med at tage stilling til. Her kan du læse meget mere om, hvad loftisolering er, hvornår det er rentabelt for dig at loftisolere, samt hvilke forskellige materialer, du kan vælge som loftisolering.

Hvad er loftisolering?

Mand der isolerer loft

Det ligger rent ud sagt i ordet, hvad loftisolering egentligt er. Det handler nemlig om det forhold, at man med en vis type materialer, som man selv vælger, isolerer loftet. Dette kan f.eks. være en rigtig god investering, når du gerne vil se et mindre tal på din varmeregning. For varme er skruet sådan sammen, at det altid søger opad.

Hvis du derfor har dårlig isolering på dit loft, vil det betyde, at rigtig meget af den varme, som du lukker ud i huset gennem radiatorer, fjernvarme eller andet, vil forsvinde ud gennem loftet. Dette er både økonomisk rigtig dyrt i længden, fordi det kræver, at du fyrer mere end hvad der ellers burde være nødvendigt. Samtidig kan du også opleve et dårligere indeklima end ellers, når du ikke har isoleret dit loft.

Loftisolering hjælper på energiforbruget og indeklimaet

En loftisolering kan således, ret forsimplet, siges at være med til at holde varmen inden for husets fire vægge i stedet for at forsvinde udenfor. Men ud over at holde varmen inde, så sørger en god loftisolering også for at holde kulde ude. For forestil dig, hvis du ikke har isolering, eller i hvert fald et dårligt isoleret loft, så er det let for kulde og blæst at finde vej ind igennem husets tag, ind gennem loftlemmen og ned i husets værelser. For loftet udgør en stor flade i huset, og isoleringen heraf er derfor langt fra uvæsentlig.

Når man vælger at isolere loftet, så er det groft sagt to metoder, som man kan vælge at benytte sig af. Længere nede i vores guide vil du dog kunne gøre dig meget klogere på de forskellige materialer, der benyttes til loftisolering samt, på hvilke forskellige måder, man kan vælge at isolere loftet.

Hvilken type af loftisolering bruges der?

Men i dette afsnit, der skal forklare, hvad loftisolering egentligt er, kan det fortælles, at ved den ene metode handler det om at lægge diverse isoleringsruller ud (oftest stenuld) på en måde, så de overlapper hinanden og dermed slutter tæt.

Den anden metode fungerer på den måde, at en professionel håndværker sprøjter granulat ud på loftet, hvilket er med til at isolere. Denne løsning er meget populær, fordi den både er relativt simpel samt ikke særlig dyr.

Gode grunde til at loftisolere boligen

Som du kan læse i afsnittet ovenfor, så er det flere gode grunde til at loftisolere din bolig.

For det første bidrager en sådan isolering til, at du sparer penge på varmeregningen. Som nævnt ovenfor, hænger denne besparelse sammen med, at mindre varme får mulighed for at forlade husets lofter og tag. Du behøver derfor ikke at fyre op for fyret ”over evne” så at sige.

Loftisolering er en god, men også nødvendig investering

Når du vælger at investere i loftisolering til din bolig, så skal du netop se det som en investering. Et estimat lyder på, at du kan regne med at have tjent pengene ind på din varmeregning i løbet af de næste fem til seks år. Dette estimat afhænger naturligvis i høj grad af, hvilket isoleringsmateriale, du vælger, samt hvor stort et areal, dit loft måler.

Længere nede gives nogle estimater ift. hvor mange penge, det koster at loftisolere boligen. Samtidig vil du længere nede kunne se nogle af de forskellige isoleringsmaterialer, som med fordel kan vælges og benyttes til at loftisolere din bolig.

Et bedre indeklima

Når mindre varme forlader huset pga. solid isolering, så kan mindre kulde også find vej ind igennem loftet. Som du også kan læse ovenfor, så betyder det altså, at du vil opleve færre trækgener. Alt dette er med til at skabe et langt bedre indeklima for dig og din familie.

Mindsk energiforbrug, CO2 udslip og skån miljøet

Foruden disse gode grunde til at loftisolere boligen, så gør du samtidig miljøet en tjeneste. For når varme har sværere ved at trænge ud gennem loftet, så betyder det, at også andre gasser har sværere herved. Det betyder altså, at du kan nedsætte dit eget CO2-udslip, hvilket jo er med til at hjælpe klima og miljø.

Det kan godt være, at du tænker, at du nok ikke hjælper klimaet helt vildt blot ved at isolere dit loft. Og i og for sig har du til dels ret. For én mand flytter ikke bjerge alene. Men tænk, hvis hele Danmark loftisolerede deres bolig optimalt. Det ville pludselig betyde en kæmpestor forskel i mængden af CO2, der ryger ud i naturen.

Eksempel: vælger du at efterisolere dit loft fra 50mm til 250 mm, så kan du rent faktisk mindske CO2 udslippet i dit hjem med hele 1.000 kilo, årligt! Desuden giver det dig også en besparelse på nogle tusinde kroner årligt.

Du hjælper altså samtidig klimaet, når din varmeregning bliver mindre. Dette er hvad vi også kalder for en god energioptimering. Således skal der ikke produceres helt ligeså meget energi til din husstand, som det tidligere var tilfældet.

Korrekt loftisolering er et decideret krav fra Bygningsreglementet

Som du kan høre, er der altså flere økonomiske samt ikke-økonomiske fordele ved at lade sit loft isolere. Herudover indeholder bygningsreglementet faktisk også et lovkrav om en bestemt isoleringsklasse. Ifølge bygningsreglementet er det faktisk også et lovkrav, at du har en isolering af en bestemt kvalitet – som gælder ved nybyg, renovering og tilbygning. Med kravet følger dog den undtagelse, at i det tilfælde, at efterisolering vil være uforholdsmæssigt dyrt eller ikke kan udføres sikkert rent fugtmæssigt, så behøver du ikke at efterisolere. De nævnte regler kan du finde i Bygningsreglementet §§ 274-279.

Som du kan læse ud af dette afsnit, findes der rigtig mange gode grunde til at loftisolere boligen. Hvorom alt er, så bør du i hvert fald holde dig for øje, om du har pligt til at efterisolere din bolig efter bygningsreglementets bestemmelser.

Spar penge og vælg den rigtige håndværker

Få 3 uforpligtende tilbud på loftisolering og vælg det bedste tilbud.

Hvornår kan det betale sig at loftisolere boligen?

Det skal naturligvis kunne svare sig for dig at investere i en loftisolering af boligen. Dette er naturligvis tilfældet ved nybyg, hvor det desuden gælder om at overholde bygningsreglementets krav til isolering. Disse nærmere regler er beskrevet i afsnittet ovenfor.

Det kan desuden svare sig at loftisolere din bolig, hvis du alligevel skal i gang med en større eller mindre renovering af netop din bolig. En liste over de fem mest energibesparende tiltag, som du kan gøre i din bolig, indeholder bl.a. loftisolering. Du vil derfor opleve at kunne spare en god portion penge på din varmeregning næste gang, at denne kommer til din kundskab.

Dette skyldes bl.a., at taget jo udgør en rigtig stor flade i huset. Derfor kan også rigtig meget varme og energi forlade loftet, hvis det er dårligt isoleret. Det er derfor bestemt ikke nogen dum idé at få efterisoleret loftet – enten fordi du alligevel skal renovere eller fordi din varmeregning bare er lidt for høj.

Hvad er prisen på loftisolering?

Når du har valgt at ville loftisolere din bolig, så er du formentligt også interesseret i at gøre dette så billigt som overhovedet muligt, uden at gå på kompromis med kvaliteten af din isolering.

Det første valg, som du skal træffe, er naturligvis hvilken type af isolering, som du ønsker. For de forskellige isoleringsmaterialer har selvfølgelig forskellige priser.

Som nævnt i et af tekstens tidligere afsnit, så findes der helt basalt to forskellige metoder, hvorpå man isolerer lofter. Den ene er ved hjælp af isoleringsmåtter, mens den anden er ved hjælp af indsprøjtning af granulat. Det er således disse to metoder, som der tages udgangspunkt i, når priser for loftisolering i dette afsnit estimeres.

Hvis du vælger at isolere med granulat, så skal du benytte en professionel, idet kun disse har det nødvendige indblæsningsudstyr, der kræves til denne type af isolering. Du skal derfor regne med at komme af med ca. 175-500 kr. pr. kvadratmeter, du skal have isoleret. Denne pris er beregnet inkl. moms.

Hvis du vælger at isolere loftet med isoleringsmåtter, så koster disse ml. 75-250 kr. inkl. moms pr. kvadratmeter, afhængig af tykkelse, kvalitet og u-værdi. Prisen afhænger selvfølgelig i høj grad af, hvilket isoleringsmateriale, som du vælger. Denne pris omhandler dog udelukkende prisen på isoleringsmaterialet. Herefter skal du vælge, om du selv ønsker at lægge isoleringen, eller om du ønsker, at en professionel tømrer klarer opgaven for dig.

Husk at medregne løntimer

I det tilfælde, at du ønsker professionel hjælp, så skal du regne med en arbejdsløn på ca. 150-500 kr. pr. kvadratmeter. Denne pris skal du naturligvis lægge oveni prisen for selve isoleringsmaterialet. Denne løsning kan derfor være en smule dyrere end at blæse med isoleringsgranulat.

Skal der laves gangbro?

Det er dog som regel ikke nok kun at betale for materialet samt evt. professionel hjælp. I langt de fleste tilfælde vil det faktisk også være nødvendigt at få etableret en gangbro på loftet. Dette skyldes, at du ellers risikerer at isoleringen, både under arbejdet og efter, bliver trådt i stykker – og det ville være enormt ærgerligt, fordi det gør kvaliteten af isoleringen markant dårligere. Når du skal have etableret en sådan gangbro, så skal du derfor regne med at betale yderligere ml. 250-500 kr. pr. kvadratmeter gangbro, der skal lægges. Typisk vil en sådan gangsbro dog ikke behøve at være hverken særlig lang eller særlig bred.

Find de bedste tilbud – og vælg ikke bare det første og bedste

Som du kan læse ud fra ovenstående estimater, så kan du finde forskellige priser på din loftisolering. Det handler derfor om at finde det bedste tilbud. Dette kan du gøre ved at søge en masse på nettet, benytte prissammenligningssider mv. Du kan også tage en tur i byggemarkedet og forsøge at forhandle dig frem til en god pris på isoleringsmaterialet.

Når du desuden vælger at benytte en fagprofessionel til arbejdet, så gælder det også om at indhente forskellige tilbud hos forskellige firmaer. Som du kan læse længere nede i teksten, kan du her på siden bestille 3 tilbud på loftisolering. På den måde behøver du ikke at afsøge markedet for de bedste tilbud. Det klarer andre for dig. Nemmere bliver det ikke.

Spar penge og vælg den rigtige håndværker

Få 3 uforpligtende tilbud på loftisolering og vælg det bedste tilbud.

De forskellige materialer til loftisolering

Der findes flere forskellige måder, hvorpå man kan isolere sit loft.

Granulat

Noget af det mest populære er at sprøjte med granulat. Dette skal som sagt ske ved en professionel håndværker. Denne metode er populær, fordi den er hurtig, simpel og forholdsvis billig.

Der findes dog forskellige materialer, som man kan indblæse. Her er det mest populære at sprøjte med granuleret papiruld. Papiruld er lavet af genbrugsaviser og andet papir. Der er sprøjtet forskellige salte ind i papiruldet. Dette er med til at udtørre materialet, hvilket betyder, at loftsdyr som mårer, mus mv. ikke ønsker at være på loftet.

Papiruld

Når du vælger papiruld, skal du dog have for øje, om, samt evt. hvilke, kemiske stoffer som er tilsat papirulden. For nogle producenter tilsætter nemlig kemiske stoffer for at gøre isoleringen mindre brandbar. Men visse at disse kemiske stoffer kan være farlige for os mennesker, hvilket følger af en liste udarbejdet af EU. Der findes dog også flere og flere producenter, som undgår at tilsætte sådanne kemiske stoffer til papirulden. Disse former for papiruld kan derfor evt. være at foretrække for dig.

Mineraluld

Et andet og populært materiale til at sprøjte ind, er mineraluld. Dette er en smule mindre miljøvenligt end papiruld. Dette skyldes i høj grad, at papirulden jo er lavet af genbrugspapir, og derfor er bæredygtigt. Mineraluld er i stedet lavet af sten- og glasfibre. Det er dog et godt isoleringsmateriale, der ligeledes er mere eller mindre brandsikkert.

Flamingokugler

Slutteligt kan du også vælge at indblæse flamingokugler for at loftisolere din bolig. Disse er fugtafvisende, som i sig selv er en stor fordel. Dette er med til at sikre et meget bedre indeklima for både dig og din familie.

Isoleringsruller

Hvis du ikke ønsker at isolere dit loft ved at indblæse granuleret materiale, så kan du altså også vælge at lægge isoleringsmåtter/-ruller. Sådanne måtter og ruller findes typisk i mineraluld eller lignende. Forskellen her er, at materialet ikke er granuleret. Og dette skyldes jo netop, at det ikke er meningen, at materialet skal indblæses. I stedet skal materialet ”lægges” og kunne skæres til.

Loftisolér din bolig selv eller få hjælp af professionelle

Når du vælger at loftisolere din bolig, hvad enten det er i forbindelse med nybyggeri, renovering eller en efterisolering af bl.a. økonomiske årsager, så kan du enten vælge selv at udføre opgaven eller få hjælp af professionelle.

Som du kan læse oven for i teksten, så kræver indblæsningsmetoden, at du får hjælp af en professionel. Dette er dog stadig typisk en billigere metode end metoden med at lægge isoleringsmåtter.

Isoleringsmåtter kan du imidlertid vælge selv at lægge. Hvis du dog ikke har den store håndværksmæssige erfaring, så kan det dog være en rigtig god idé at få hjælp af professionelle. Således er du garanteret, at isoleringen bliver lagt på den mest effektive måde, hvilket sikrer dig et bedre indeklima samt en lavere varmeregning.

Bestil 3 tilbud på loftisolering

Her på siden kan du bestille 3 tilbud på loftisolering. På den måde kan du sammenligne priser og finde det tilbud, som matcher dine krav til både kvalitet, erfaring og økonomi på den allerbedste måde. Ved at bestille 3 tilbud er du fri for selv at skulle indhente en masse forskellige tilbud fra forskellige firmaer.

Du kan blot slappe af og stole på, at du blive udstyret med de bedste forudsætninger for at træffe en beslutning om, hvordan din loftisolering skal finde være. Bestil 3 tilbud allerede i dag.

Spar penge og vælg den rigtige håndværker

Få 3 uforpligtende tilbud på loftisolering og vælg det bedste tilbud.
Vær med i konkurrencen om at vinde et rejsegavekort på 20.000 kr med Telenor.
Deltag her!