Energirenovering sparer penge og skåner miljøet

Hensyn til miljøet og faren ved klimaforandringer er noget, der for tiden er på manges læber. Og det er der sådan set en god grund til. Som det ser ud lige nu, så bruger vi flere ressourcer end Jorden kan nå at producere og vandet stiger hurtigere end det ville gøre uden os.

Med det sagt, så går Jorden selvfølgelig ikke under i morgen, men det er ikke nogen grund til ikke at tænke over, om der egentligt er noget, vi kan gøre for at udledningen af forskellige drivhusgasser formindskes. Og det er der heldigvis!

Energirenovering er noget, der er på manges læber i bygge- og renoveringsbranchen. Der er nemlig flere og flere, der vælger energi- og miljørigtige løsninger, når huset skal renoveres. Eller omvendt, renoverer huset, fordi det skal være miljørigtigt! Det er først og fremmest godt for vores alles planet, men der faktisk også en mulig økonomisk gevinst for dig.

Hvorfor energirenovere huset? Og hvad bør du overveje?

Energirenovering af tag

Det kan for mange være en dyr fornøjelse at skifte til nogle mere miljørigtige løsninger, men som sagt kan der både være en økonomisk men også samvittighedsmæssig gevinst ved at energirenovere sit hus.

Så svaret til, hvorfor man bør energirenovere sit hus, er relativt ligetil: det er sundt for dig og din familie, du kan spare penge ved det og det er godt for miljøet.

Inden du beslutter dig, er der dog lige nogle ting, du bør overveje: har du pengene til det? Hvis det skal gøres, skal det også gøres ordentligt. Må renoveringerne lave større forandringer på dit hus? Nogle energirenoveringer kan være omfattende, fx udskiftning af vinduer og døre. Hvad er dit formål med at energirenovere?

Der er forskel på at lave en gennemgribende renovering af hele huset og at starte i det små med fx at udskifte pærer og hårde hvidevarer. Især prismæssigt.

Efterisolering er én måde at energirenovere på

Hvis du har besluttet dig for, at du om ikke andet vil undersøge mulighederne for at renovere dit hus efter nye standarder, kan efterisolering være et fornuftigt sted at starte. Umiddelbare fordele er nemlig, at husets værdi bør stige, indeklimaet forbedres og det har en positiv effekt på varmeregningen.

Efterisolering er, som ordet angiver, noget man gør efter huset er bygget. Er det et gammelt hus kan det være, at man isolerer, hvor der ikke før har været noget isolering (fx på loftet eller i en hulmur), men det kan også være, at man bare fylder endnu mere isolering på, hvor der allerede er noget. Man skal forestille sig, at jo bedre huset er isoleret, jo mindre varme kan slippe ud og jo mindre varme bruger du.

Over en tredjedel af det samlede energiforbrug i Danmark går til at varme vores huse op. Så der er rigtig meget at spare, både for miljøet og pengepungen, ved at tænke over, om man bør efterisolere sit hus. Ligesom med så meget andet renovering, koster det selvfølgelig, men det er i det lange løb godt givet ud.

Der er som sagt forskellige måder at efterisolere på, ligesom der også findes en masse forskellige isoleringsmaterialer, som er gode til forskellige ting. Derfor kan det være en god idé at spørge til råds hos en professionel. Det vender vi tilbage til senere i artiklen.

Ønsker du et tilbud på efterisolering?

Få 3 uforpligtende tilbud på efterisolering af din bolig og vælg det bedste.

Gode grunde til at energirenovere huset

De fleste huse i Danmark har i dag en såkaldt energiklasse, som nogenlunde angiver det overordnede energiforbrug i huset. Den bedste klasse er den såkaldte A 2020, men de fleste huse ligger langt under. Især huse fra 1970’erne og ældre.

Økonomisk gevinst

Dansk Byggeri spår, at der faktisk kan være op mod 50.000 at spare, for hver energiklasse dit hus rykker op. Og det må da siges at være et tiltalende økonomisk incitament.

Bedre indeklima

Derudover får dit hus, som nævnt, et bedre indeklima hvis du energirenoverer, da du fx minimerer risikoen for skimmeldannelse samt de gener, der måtte være ved træk eller generel kulde.

Værdiforøgelse

En tredje god grund til at energirenovere er, at det som sagt ofte kan øge værdien af huset. Jo bedre et energimærke huset har og jo mindre det bruger i strøm, jo mere bør du også kunne få for det, hvis du overvejer at skulle sælge det på et tidspunkt. Med det sagt, så skal man ikke regne med, at man nødvendigvis får det man har puttet i huset tilbage igen.

Sundt præg på miljøet

Og så er der selvfølgelig det altoverskyggende grund – og en af hovedårsagerne til, at vi overhovedet taler om energirenovering – nemlig miljøet. Ved at isolere huset bedre og dermed bruge mindre varme, sparer man atmosfæren for en masse drivhusgas. Og så man kan selvfølgelig spørge: har mit lille bidrag virkelig en effekt? Selvfølgelig. Effekten er muligvis ikke stor, men jo flere der er med, jo bedre bliver det.

Hvordan kan man ellers energioptimere sit hus?

En oplagt mulighed for at energirenovere, især ældre huse, er ved at kigge på standen og alderen af døre og vinduer. Vinduer og døre bliver hele tiden bedre og bedre i forhold til at spare energi og isoleringen i forhold til varme og kulde. Derfor kan det være en oplagt mulighed at starte her.

Læs vores guide om nye og energirigtige vinduer her.

Tekniske installationer

Et andet sted at kigge er på sine varmeanlæg, radiatorer og eventuel gulvvarme. Man kan fx skifte til en varmepumpe, som er en grønnere løsning end fx elvarme, der kan bruge rigtig meget strøm. Og hvis dit hus ikke er ordentligt isoleret, er der meget at spare her.

Lys- og elinstallationer

En lidt anderledes måde at energioptimere sit hus på er at kigge på huset forskellige lyskilder. Det nok de fleste, som i dag har en eller flere af de såkaldte sparepærer rundt omkring i huset. Men har du overvejet at skifte pærerne ud med LED? LED udnytter energien langt bedre end traditionelle pærer og giver endda samme farveangivelse og kvalitet. Det er en af de billigere måder at komme i gang med at energirenovere på.

Men den klart mest effektive og langsigtede løsning er, som det ser ud i øjeblikket, efterisoleringen, som vi omtalte tidligere. Men det betyder jo ikke, at man ikke kan tage flere typer af renovering i betragtning.

Få den bedste løsning med bygherrerådgivning

Det er lige nu sådan, at man faktisk kan få tilskud, hvis man har i sinde og energirenovere sin bolig og på den måde gøre den mere energirigtig og bidrage til den grønne omstilling. Så selvom nogle af de omtalte løsninger kan være dyre, så kan du faktisk få dækket en del af udgiften, hvis du gør noget for det.

Og lige meget hvad du tænker at renovere, er det altid en rigtig god ide at få professionel rådgivning fra fx en bygherre eller anden autoritet på området. Ligeså mange måder, der findes at renovere på, ligeså mange eksperter findes. Og nok endda endnu flere. Der findes som sagt en masse forskellige renoveringsløsninger, som kan være lidt af en jungle at finde rundt i. Derfor er en bygherre en god partner i disse situationer.

Professionel rådgivning kan også hjælpe dig med, hvor det er en god ide at spare, og hvor du måske ikke kan spare helt så mange penge. Og måske vigtigst, så kan de hjælpe med at fortælle, hvad der præcist kan søges tilskud til, og selvfølgelig hvordan man gør det.

Det kan også være, at du bare gerne vil have råd til, hvilke husholdningsapparater eller hvilke pærer, du bør købe. Og det er der selvfølgelig også råd for.

Få professionel hjælp og rådgivning

Få 3 uforpligtende tilbud på bygherrerådgivning og vælg det bedste.

Få den bedste pris ved at indhente 3 forskellige tilbud

Ligesom med almindelige renoveringer på huset, kan det være en rigtig god ide at få nogle forskellige tilbud på det projekt, du gerne vil have lavet på huset. Det giver dig først og fremmest et økonomisk overblik over, hvad der egentlig kan lade sig gøre i forhold til dit budget. Derudover giver det selvfølgelig en mulighed for at spare penge, da du kan bruge tilbuddene mod andre firmaer og evt. få en bedre pris.

Inden dette er det en god idé at gøre sig nogle overvejelser over, hvad dit projekt skal indeholde og føre frem til. Jo mere præcis du er i din beskrivelse af ønsker og mål, jo mere en præcis pris kan du få og jo mere præcis kan din samlede rabat også være.

Vi håber, at du med artiklen her har fået mod på at ride med på den grønne bølge og på at energirenovere dit hus.

Det er jo til vores alles bedste!

Ønsker du et tilbud på efterisolering?

Få 3 uforpligtende tilbud på efterisolering af din bolig og vælg det bedste.
Få Apple AirPods til 0,-, når du bestiller Fri tale med 500 GB data hos Oister.
Se tilbud her!