Nye og energirigtige vinduer til hele huset

Går du og overvejer at investere i nye, energirigtige vinduer til hele huset, så kan du med fordel læse med i guiden her. For der er nemlig rigtig mange fordele forbundet med en sådan renovering og udskiftning af vinduer. Dette gælder både økonomiske samt ikke-økonomiske fordele.

Imidlertid er der dog mange overvejelser, som du bør gøre dig, forinden du vælger dine nye vinduer: Hvilken type skal du vælge? Hvilket energimærke er det bedste? Hvilke andre mærker, skal man være opmærksom på?

Disse er blot nogle af de overvejelser, du bør gøre dig. Forhåbentligt vil teksten nedenfor gøre dig lidt klogere på at svare på nogle af spørgsmålene. På den måde kan du få de nye vinduer, der passer bedst til dig, dine ønsker og dine behov.

Derfor er det en god idé at skifte vinduerne i hele huset

Det kan være en rigtig god idé at få skiftet vinduerne ud i hele huset. Dette skyldes, at rigtig meget varme faktisk forsvinder ud gennem vinduernes karme og sprækker. Alt imens varmen forsvinder ud, finder kulden udefra ligeledes vej ind i huset igennem de samme sprækker og karme.

Spar penge på varmeregningen

Det varmetab, som skyldes vinduernes manglende tæthed, har stor betydning for din varmeregning.

Et estimat lyder på, at du kan spare helt op til 3.000 kr. på din varmeregning, hvis du vælger at skifte dine vinduer ud i hele huset. Dette estimat bygger på, at du bor i en ganske almindelig, ældre, villa, som de fleste andre danskere.

Ved at skifte vinduerne i hele huset foretager du derfor en energioptimering, der vil gøre det muligt for dig at spare penge på varmeregningen. Hvem ved, måske kan de 3.000 kr. bruges til at spare op til en ferie for hele familien i stedet. Og det må da siges at være noget sjovere at bruge pengene på ferie, frem for på en dyr varmeregning.

Forbedring af indeklimaet

Ud over at spare penge på varmeregningen ved at skifte vinduerne ud i hele huset, så forbedrer du samtidig også indeklimaet. For det giver lidt sig selv, at det kan være svært at opretholde en fornuftig temperatur inden for husets fire vægge, når varmen siver ud gennem vinduerne, mens kulden finder vejen ind i huset gennem selvsamme vinduer. Og der er da heller ikke noget værre end at fryse indendørs, når de kolde vintermåneder står for døren. Ved at udskifte dine vinduer vil du derfor opleve færre trækgener. Samtidig har arkitekter fundet, at der også kan være rent arkitektoniske fordele ved at montere nye vinduer.

Som du kan læse ud fra ovenstående, er der derfor store fordele ved at vælge at udskifte husets vinduer. Selvom det naturligvis er en investering at betale for en sådan renovering af huset, så vil du altså opleve færre trækgener, bedre indeklima generelt samt en ikke uvæsenlig besparelse næste gang, at varmeregningen dumper ind gennem brevsprækken.

Fremtidssikring og økonomisk fordelagtig investering

Foruden disse grunde, så er det faktisk også en væsentlig fordel at prioritere at investere i nye vinduer, når du gerne vil gøre dit hus mere salgbart. For selvom boligmarkedet bliver bedre og bedre, så må man stadig gøre en indsats for at sælge sit hus. I det tilfælde, at du står for at skulle sælge din bolig inden for en overskuelig fremtid, kan det derfor være en økonomisk meget fornuftig investering at udskifte vinduerne.

Et estimat lyder på, at du faktisk vil opleve at kunne sælge dit hus for salgsprisen, plus renoveringsprisen gange to. Et eksempel vil tjene godt til en mere simpel forklaring på værdiforøgelsen:

Er dit hus vurderet til 3.000.000 kr., og du udskifter vinduerne for 100.000 kr., vil den nye vurdering kunne lyde på helt op til 3.200.000 kr. Dette må siges at være noget af en værdiforøgelse og kan derfor være en god investering, hvor du ikke taber penge, men i stedet tjener penge.

Hvornår kan det egentligt betale sig at skifte alle husets vinduer?

Udskiftning af vinduer

Som du kan læse i det foregående afsnit, så er der flere fordele ved at montere nye vinduer. En sådan udskiftning forudsætter dog, at det faktisk kan betale sig for dig at skifte alle husets vinduer. For hvis dine vinduer er relativt nye og ganske energirigtige, så er det jo slet ikke nødvendigt for dig at udskifte til nyere materiale lige foreløbigt. For andre boligejere, der imidlertid ikke har nye vinduer, vil her være lidt hjælp, ift. hvornår det egentligt kan betale sig at skifte alle husets vinduer.

De fleste vinduer holder ikke mere end 20 år

Har du gamle vinduer, er det ikke altid nødvendigt at udskifte dem. De kan godt være flot holdt, selvom de er af ældre karakter. I stedet bør du udskifte dine ældre vinduer, når vinduessamlingerne er utætte, eller når der er rådne kar i rammen. Det betyder nemlig, at varmen forsvinder ud gennem revnerne, hvilket er dyrt for varmeregningen, mens det er med til at skabe et dårligere indeklima. Er dine vinduer desuden over 20 år gammel, bør du ligeledes overveje at investere i montering af nye vinduer.

Udskift ved beskadigelse eller punktering af ruden

Hvis du har vinduer, der kun består af enkeltlagsruder, så behøver du blot at udskifte disse, såfremt ruden er gået i stykker, er blevet ridset eller på anden vis er blevet beskadiget, så kvaliteten er sænket.

Det kan også være, at du har termoruder. Disse består typisk af ruder af to lag glas. Sådanne termoruder punkterer med tiden, hvorefter deres kvalitet bliver betydeligt nedsat. Når dine termoruder punkterer, bør du helt bestemt sørge for at udskifte dem til nye ruder. På den måde sikrer du dig at få de fordele, som kommer ved at udskifte husets vinduer.

Lad en fagmand tage et kig på vinduerne

Det kan være rigtig svært for en ikke-fagprofessionel at se og vurdere, hvornår det kan betale sig at udskifte ruderne i hjemmet. Er du derfor i tvivl om energirigtigheden i dine vinduer eller andet, så er det altså en rigtig god idé at få en fagprofessionel til at undersøge dette. Lad en professionel gennemgå huset og få syn for sagen, hvorefter han/hun kan vurdere, om det egentligt kan betale sig for dig at skifte alle husets vinduer ud.

Find den bedste håndværker til opgaven

Få 3 tilbud og vælg den bedste løsning.

Mange forskellige typer af vinduer

Når du har besluttet dig for at udskifte dine vinduer, så går det næste skridt på at vælge, hvilken type, dine nye vinduer skal være. For der findes nemlig rigtig mange forskellige typer af vinduer. Dette afsnit vil give dig nogle forslag til, hvilke vinduer, det er muligt at investere i.

Når man snakker om vinduer, snakker man ikke blot om ruderne. Man snakker i ligeså høj grad om karmen, sprosser og hvilke elementer, der ellers måtte være til stede. Det hele udgør vinduet. Alt efter, om der er sprosser og alt efter, hvordan disse er indlagt, findes forskellige typer af vinduer.

Dannebrogsvinduet

Eksempelvis findes dannebrogsvinduet, som har fået sit navn, fordi det mest af alt leder tankerne hen imod det danske flags indretning med kryds i midten, der deler flaget op i ”sektioner”.

Palævindue

Herudover findes også det smukke palævindue, som bedst kan karakteriseres som flere dannebrogsvinduer sat sammen. Dette er naturligvis en lidt forsimplet måde at beskrive denne type af vindue på.

Enkeltfagsvindue

Foruden disse typer, findes også enkeltfagsvinduerne, der kan købes med flere fag. Desuden findes også moderne vinduer eller vinduer med jalousirammer.

Fast eller oplukkeligt vindue?

Ud over typen og designet, så skal man også tage stilling til op vinduet skal være fast eller kunne åbnes. Skal det være fast er det jo ligetil. Men skal det kunne åbnes, så har du muligheden mellem at vælge både sidehængte, sidestyrede, topstyrede, dreje-kip og topvende vinduer.

Husk at være OBS på, hvor i huset der skal være redningsåbning.

Ovenstående opremsning af typer af vinduer er blot et udpluk. Der findes imidlertid flere forskellige, så mulighederne er derfor mange. For man skal jo huske på, at vinduerne samtidig også er en del af facaden udadtil. Derfor påvirker valget af dine nye vinduer faktisk i høj grad facadens udtryk. Af denne grund kan det også være relevant at vælge den helt rigtige vinduesramme/sprosser. Også her findes der forskelige typer.

Vinduesrammer og sprosser

Blandt de mest almindelige rammer, findes fyrretræ. Dette kan males i den farve, som man ønsker, så vinduet matcher facadens øvrige dele. Der findes desuden også aluminiumsrammer samt plastikrammer, der dog typisk får lidt hjælp af jernforstærkere. Ud over disse typer findes også vinduer, der kombinerer de forskellige materialer.

Eksempelvis er det muligt at investere i vinduer, hvor indersiden er lavet af fyrretræ, mens de udvendige dele af vinduet er lavet af aluminium – også kaldt træ/alu vinduer, som er den mest populære type vindue.

Herudover er der et vist spillerum, fordi der i hele tiden skabes nye måder at udforme vinduerne på. Du kan derfor med fordel kontakte en fagmand og høre mere om mulighederne for dine nye vinduer.

Gode råd inden du vælger dine nye vinduer

Som du kan læse meget mere om i afsnittet ovenfor, findes der rigtige mange forskellige typer af vinduer. Det kan derfor være mere eller mindre uoverskueligt at skulle vælge imellem de mange modeller og muligheder. Her kommer derfor nogle gode råd, der forhåbentligt vil gøre valget af dine nye vinduer en smule lettere end ellers.

Gå efter DVV

En tommelfingerregel er i høj grad, at du bør vælge nogle vinduer som er mærket ”DVV”. Det betyder nemlig, at er fået Dansk Vindues Certificering. Du kan se mærket lidt som et garantimærke. For når vinduerne har fået dette certifikat, så betyder det, at de lever op til dansk standard mht. såvel kvalitet, markedsføring, produktansvar for blot at nævne nogle af elementerne.

Når du vælger et ”DVV”-mærket vindue, så kan du derfor være sikker på, at du får et vindue, som er mindst lige så godt, som andre slags på markedet. Dette er en rigtig god garanti at have for dig, når du endelig vælger at investere i nye vinduer – for det er da altid rarest at vide, at man således også investerer i et godt og holdbart produkt.

Vælg tætte vinduer med god U-værdi

Noget andet, som du helt bestemt skal kigge efter, når du skal vælge dine nye vinduer, er den såkaldte U-værdi. Denne værdi fortæller dig noget om, hvor energirigtigt vinduet er. Lidt mere detaljeret, så forholder det sig således, at er U-værdien lav, så er varmetabet også lavt.

Det betyder, at du med en lav U-værdi kan spare ekstra mange penge på din varmeregning. Dette kan du imidlertid læse meget mere om i næste afsnit. U-værdien er samtidig en del af de krav, som bygningsreglementet stiller til nye vinduer. Og det er vigtigt, at du overholder disse krav, når du vælger at skifte dine vinduer ud i hele huset.

Et godt energimærke er sundt fornuft

For at disse gode råd til at vælge vinduer ikke bliver alt for tekniske, kan man nøjes med at skrive, at du også skal kigge efter energimærkningen på vinduerne. Har vinduerne energimærke A, er det det mest energirigtige vindue, mens F er det mindst energirigtige.

Det er dog desværre ikke alle vinduer, som har denne mærkning, idet den faktisk er frivillig. Mærkningen kan siges at være en opsummering af de forskellige elementer, der medregnes, når energirigtigheden skal findes. Det er et mere komplekst system end som så, så hvis du er i tvivl, kan du altid vælge at rådføre dig med en glarmester/vinduesproducent, der har styr på bygningsreglementets krav samt hvilke vinduer, der er de mest energirigtige.

Vær OBS på bygningsreglementets krav

I dag skal nye vinduer faktisk bære energimærke B for at være i overensstemmelse med bygningsreglementets krav. I 2020 vil det dog være nødvendigt at investere i vinduer af energimærke A for at overholde selvsamme krav. Du bør derfor i høj grad overveje, om det virkelig kan svare sig ikke at vælge energimærke A, hvis du vil udskifte vinduer i dag.

Vælg det rette design

Vinduerne er jo også en del af husets facade. Du skal derfor også sørge for, at dine nye vinduer passer til husets stil og størrelse – ellers kan det hurtigt komme til at se lidt skørt og ikke-proportionelt ud.

Eksempelvis passer det nok ikke til et hus i fungis-stil med store palævinduer. En sådan sammensætning vil formentligt være lidt for urolig og forvirrende og bør derfor undgås. Du skal naturligvis gøre, som du selv synes er mest æstetisk. Går du dog den utraditionelle vej og vælger vovet, skal du dog huske på, at dette kan være med til at nedsætte husets vurderingspris i det tilfælde, at du engang vil sælge huset.

Hvis du synes, at det er svært at vurdere, hvilke typer af vinduer, der passer bedst til dit hus, så kan en brancheprofessionel typisk hjælpe dig hermed. Imidlertid kan du dog gå efter den huskeregel, at det er en branche, hvor kvalitet og pris typisk hænger sammen. Et vindue til 2.000 kr. er derfor ikke noget nær ligeså godt som et til 14.000 kr. Så selvom de gode vinduer kræver, at du lægger lidt flere penge i investeringen, så vil det også betyde, at du på længere sigt vil få endnu mere for pengene, både hvad angår energioptimering samt et godt indeklima.

Find den bedste håndværker til opgaven

Få 3 tilbud og vælg den bedste løsning.

Spar penge ved at vælge nye og energirigtige vinduer

Som du formenligt også kan læse ud af ovenstående afsnit, så er det altså en rigtig god idé at investere i energirigtige vinduer, når du alligevel skal have skiftet vinduerne i huset.

Der er forskellige bud på, hvor meget varme, der egentligt ryger ud ad vores vinduer i husene. Nogle mener, at det drejer sig om 7 % af al vores varme indefra, mens andre mener, at det drejer sig helt op imod 14 %. Hvorom alt er, så kan du bringe dette tal ned til ca. 0 %. Dette er nemlig tilfældet, når du vælger vinduer med energimærke A. Det er altså en enorm energioptimering, som du kan opnå blot ved at udskifte de gamle vinduer med nye energirigtige af slagsen.

Det siger sig selv, at en sådan energioptimering i høj grad kan ses afspejlet på varmeregningen. Faktisk kan du spare helt op til 5.000 kr. – penge, som er meget sjovere at bruge til alt muligt andet.

Samtidig hjælper du også klimaet. For tænk engang hvis flere og flere valgte energimærke A-vinduer. Så ville der ske en kæmpe energibesparelse, som over flere år vil kunne få kæmpe betydning for klimaet.

Få hjælp af professionelle til at isætte dine nye vinduer

Der er naturligvis gode muligheder for at investere i energirigtige vinduer for derefter at isætte dem selv. Det er dog et krævende arbejde, både mht. tid, energi og håndværk. Hvis du derfor føler, at det trods alt er at ”tage munden for fuld” at begynde at montere nye vinduer i hele huset, så kan du med fordel få hjælp af professionelle.

Hurtigt, let og effektivt kan du få skiftet vinduerne samt opnå et tilfredsstillende resultat. De fagprofessionelle har desuden det værktøj, der behøves for at udføre et godt stykke arbejde. Du kan derfor læne dig tilbage og nyde varmeregningen, der kun bliver mindre.

Bestil 3 tilbud fra professionelle

Hvis du ønsker at få professionelle til at hjælpe dig med renoveringsopgaven, så gælder det om at få den allerbedste pris på opgaven.

Derfor kan du bestille 3 tilbud på udskiftningen af dine vinduer. På den måde får du mulighed for at vælge det tilbud, der er mest favorabelt for dig.

Find den bedste håndværker til opgaven

Få 3 tilbud og vælg den bedste løsning.