Gode råd om (og fordele ved) hulmursisolering

Varme er et af menneskets grundlæggende fysiologiske behov, hvilket er årsagen til at vi altid har bygget huse, hvor man kunne søge ly fra vind og vejr. Med tiden er vi blevet bedre oplyst om, hvordan man bevarer varmen inde i huset, så den ikke går tabt, når man har brugt tid, penge og energi på at varme huset op.

Det er en af årsagerne til, at vi er gået fra at bo i små lerhytter, med indbygget ildsted i midten, til store villaer i flere plan, hvor radiatorer og gulvvarme er nok til at opvarme et helt hus, da varmen har sværere ved at forsvinde fra huset.

Men, fordi der er sket store teknologiske fremskridt, er det ikke ens betydende med, at dit hus har fulgt med udviklingen.

Her vil blive forklaret det nyeste inden for isolering, og du får gode råd og fordele ved at isolere, og særligt ved at benytte sig af hulmursisolering.

Hvad er en hulmursisolering?

Isolering er noget man benytter sig af, når man ønsker at nedsætte mængden af varme der forsvinder ud af huset. Det bruges typisk imellem to værelser, eller i mellemrummet mellem for- og bagmur, en såkaldt hulmur.

Derefter tager man et materiale, såsom mineraluld, og placerer det mellem de to vægge, som så vil hjælpe med at holde på varmen og altså holde vejr og vind ude.

Ved hulmursisolering blæser man isoleringsmaterialet direkte ind i hulmuren med en maskine gennem små huller, og kræver ikke at man begynder at rive mure ned eller lignende.

Det er derfor en meget simpel procedure, som kan vise sig at være en meget værdifuld investering i længden.

Man benytter sig især af hulmursisolering ved ældre huse, hvor man i sin tid brugte mindre og dårligere isolering end vi gør i dag. Dette især, fordi det før i tiden var langt billigere at varme huset op og derfor gik man ikke så meget op i optimal isolering. I dag er vi kommet meget længere, har udviklet isolering til at have langt bedre u-værdier samt der er skærpede krav i bygningsreglementet, som kræver vi udfører huse i en vis klasse.

Gode grunde til at få hulmursisoleret dit hus

At hulmursisolere huset gør man af flere gode grunde, blandt andet:

  • Fordi der er mange penge at spare på varmeregningen
    Ved at bevare varmen inde i huset, kan man skære gevaldigt ned på sit varmebudget om måneden, hvorfor man kalder denne type isolering for en investering på udsigt, og ikke en decideret udgift.
  • Fordi det er med til at give et bedre indeklima
    For at have et godt indeklima er det vigtigt at temperaturen er konstant og komfortabel. Store temperatursvingninger kan gøre det ubehageligt at bo i huset og ligeledes kan det have en negativ effekt på helbredet.
  • Fordi det forøger boligens salgsværdi, da energimærket bliver bedre
    I takt med at man foretager ændringer i huset, som gør at man bruger mindre energi, vil energimærket for huset stige i graderne. Energimærket siger blandt andet noget om, hvor godt huset er til at holde på varmen, og bruges som mål i hele landet.

Spar penge og find den bedste håndværker

Få 3 tilbud og vælg det bedste eller billigste!

Sådan foregår en hulmursisolering

Det første håndværkerne gør, når du går i dialog med dem, er at besøge dit hus for at vurdere omfanget af omgaven, så de kan give en pris og rådgive om valg af materialer med mere. Se hvordan selve isoleringen foregår i praksis i nedenstående video (videoen er lavet og ejet af Bilka).

Ved disse boligtyper kan det typisk betale sig at hulmursisolere

På trods af at hulmursisolering er meget fornuftigt, og oftest ses som en god investering, er det ikke i alle boligtyper, at det kan betale sig.

At benytte sig af hulmursisolering kræver selvfølgelig, at ens hus har en hulmur. Hvis huset er bygget efter 1920 er det næsten sikkert, at dit hus har en hulmur. Hvis det derimod er bygget før 1920, så er det ikke sikkert, at der er en hulmur i huset, men det bør man undersøge i så fald.

I 1950’erne var det almindeligt ikke at isolere så meget, da varme var en lille udgift i budgettet. Man benyttede sig af fjernvarme fra fjernvarmeværker der brugte olie som brændsel, hvilket var utroligt billigt dengang.

Så selvom man var opmærksom på at lave hulmure og på isoleringsklassen, så følte mange at det var en unødvendig investering. Det kan derfor betale sig at hulmursisolere på langt flere huse end man skulle tro, og derfor er det vigtigt at vide, hvorvidt ens eget hus er isoleret tilstrækkeligt – eller om man rent faktisk kunne lave en hulmursisolering for at spare penge i længden og optimere ens bolig.

Som tommelfingerregel siger man, at et parcelhus, der er bygget før 1980 har en stor risiko for at have en tom eller ikke-tilstrækkeligt isoleret hulmur.

Har du et ældre parcelhus eller en klassisk murermestervilla, som den på billedet herunder, så kan det med stor sandsynlighed betale sig at få den hulmursisoleret. Bestil 3 tilbud på hulmursisolering her.

murermestervilla

Har du en murermestervilla som denne, kan det som regel betale sig at investere i en hulmursisolering.

Valg af materialer

Som nævnt tidligere, er der forskellige materialer, som man kan benytte til hulmursisolering. Her er nævnt nogle af de mest almindelige:

  • Stenuld
  • Glasuld
  • Flamingo
  • EPS tilsat grafit (foretrukket valg til mange hulmursisoleringer)
  • Papirisolering

Hvert af disse materialer har deres fordele og ulemper, som det er vigtigt at læse op på inden man går i gang med at hulmursisolere. Tit vil din rådgivende fagmand have en klar holdning til, hvilket materiale der er det bedste i din givne situation, men det skader aldrig selv at være bekendt med mulighederne.

Foruden overstående fem materialer findes der mange alternative, og knapt så almindelige, isoleringsmaterialer. Det kunne eksempelvis være Perlite, der er et vulkansk materiale, eller træfiberisolering.

Når vi snakker om hulmursisolering i dag, så er det dog langt oftest i forbindelse med indsprøjtning af isolering, oftest granulat, ind i ældre hulmursvægge. Og her bruges altså, som nævnt, isoleringsgranulat – et eksempel kunne være papiruld, som er ganske populært og meget anvendt.

Spar penge og find den bedste håndværker

Få 3 tilbud og vælg det bedste eller billigste!

Beregn prisen på en hulmursisolering

At beregne prisen på en hulmursisolering kan vise sig at være yderst svært at vurdere. Som med mange andre håndværkeropgaver kommer det an på hvor omfattende arbejdet er, altså hvor mange m2 ydervæg der er tale om, men også hvor dyb hulmuren er, da der skal mere isoleringsmateriale til en dyb hulmur.

Endvidere kommer det an på de omliggende omstændigheder omkring huset og området du bor i. Eksempelvis kan det vise sig, at selve murerarbejdet er udført sjusket, og at der er mørtel i hulrummet. Dette ville være en ekstra omkostning, da det skal fjernes af håndværkeren før der kan komme isolering ind i hulmuren.

Det kommer også an på hvor stor konkurrence der er mellem isoleringsfirmaer i dit område, og hvad den gennemsnitlige pris ligger på. Omkring en tredjedel af din regning er arbejdstimer til håndværkeren, og derfor kan hård konkurrence om isoleringsopgaver komme dig til gode, og du vil kunne presse prisen langt ned ved at forhandle med flere forskellige firmaer.

Sørg også gerne for at få flere forskellige tilbud fra forskellige firmaer. Så får du bedst et overblik og dermed den bedste mulighed for at få den bedste pris og finde den rettet til arbejdet.

Find den rigtige håndværker til opgaven

At udføre hulmursisolering er ikke så lige til, og kan ikke gøres af alle slags håndværkere. Det kræver en masse specielt værktøj at give sig i kast med at isolere en hulmur, og samtidig skal man have forstand på hvad man foretager sig, så der bliver isoleret optimalt.

Heldigvis findes der en lang række fagmænd i hele rundt om i hele landet, som står klar til at hjælpe dig med din opgave.

At finde den rigtige håndværker blandt alle på markedet kræver derfor en del research. Måske kender man nogen, som har fået hulmursisoleret deres hus af en given virksomhed, som kan anbefale dem, eller også kan man søge rundt på nettet efter en.

Hvis man søger på et virksomhedsnavn, vil der typisk komme anmeldelser op på det udførte arbejde, hvis folk har været godt tilfreds, eller hvis det modsatte er tilfældet.

Endvidere kan det være fornuftigt at kigge om de er på sociale medier, da det er en utrolig nem måde at udtrykke sin glæde, eller vrede, over det udførte arbejde. Hvis virksomheden har mange glade kunder, som sætter pris på det arbejde de har fået udført, så vil du roligt kunne bestille en tid hos dem.

Det er dog oftest en fordel at gå direkte til de håndværkerfirmaer, som har specialiseret sig i netop denne form for isoleringsarbejder.

FAQ – ofte stillede spørgsmål om hulmursisolering

Man kan have en lang række spørgsmål omkring hulmursisolering, da det er en forholdsvis ny måde at isolere på, og man måske ikke har den store indsigt i processen.

Nedenunder er der derfor samlet nogle af de mest typiske spørgsmål, som bliver stillet inden man vælger at få hulmursisoleret sit hus – udover hvad det koster.

Kan man få tilskud eller håndværkerfradrag?

Mange håndværkerydelser giver anledning til at man kan trække dem fra i SKAT, dette er også tilfældet ved en hulmursisolering af ens bolig.

Håndværkerfradraget giver et fradrag på op til 12.000 kr. pr. person, men kræver at man følger de gængse retningslinjer på SKATs hjemmeside. Disse retningslinjer er:

  • Der kan kun gives fradrag på baggrund af arbejdsløn inklusiv moms (ikke materialer)
  • Betalingen skal ske elektronisk, så den kan spores. Det er derfor ikke ok at betale med kontanter for det udførte stykke arbejde.
  • Man skal kunne dokumentere at arbejdet er sket, gem derfor faktura og anden dokumentation
  • Fradragets værdi er på ca. 27 % af det indtastede beløb. Hvis der er indtastet et fradrag på 5.000 kr., sparer man altså 1.350 kr. i SKAT.

Før i tiden blev der også givet tilskud til hulmursisolering, da det var en energiforbedrende aktivitet. Dette gives der dog ikke tilskud til mere, da politikkerne valgte at gøre håndværkerfradraget permanent i stedet.

Hvad koster en hulmursisolering?

Prisen afhænger af flere ting. Disse er nogle af faktorerne, der spiller ind:

  • Firmaet, som skal udføre opgaven,
  • Hvor det skal udføres
  • Hvor mange m² væg der er tale om
  • Hvilken type granulat der skal bruges
  • Om det er et enestående projekt eller i forbindelse med flere projekt (ift. evt. mængderabat)

En typisk m2 pris vil typisk ligge på alt mellem 100 – 250 kr. pr. m2 inklusive moms, men det varierer selvfølgelig efter ovenstående forhold.

Hvor lang tid tager det at udføre en hulmursisolering?

Et typisk spørgsmål der også bliver stillet omkring hulmursisolering, er hvor lang tid processen tager. Tidsforbruget kommer an på opgavens omfang, så derfor kan det være svært at spå om.

Man plejer dog at sige, at isolere en 120 m2 hulmur kan ordnes på ca. en arbejdsdag. Det kræver dog at det er en helt standard opgave, uden uforudsete overraskelser under forløbet – som der oftest vil være ved denne type arbejde, da man ikke kender forholdene i de skjulte konstruktioner.

Selve isoleringen tager altså ca. en arbejdsdag, men hele forløbet tager typisk en del længere tid. Det kan nemlig være en god idé at konferere med en energikonsulent først, eller i det mindste få lavet en termisk opmåling af huset.

Ved en termisk opmåling vil man kunne se hvor godt isoleret huset er før arbejdet foretages, og man vil kunne sammenligne de to resultater og se om arbejdet er blevet udført godt nok.

Endvidere skal håndværkeren lave et tilbud, hvilket også kan tage et par dage. Hele processen kan derfor tage en del længere tid end én dag, men det er ikke et større projekt.

Kan man være hjemme mens håndværkerne arbejder og skal de ind i huset?

Et andet spørgsmål der ofte bliver stillet er, hvorvidt det er muligt at opholde sig i huset der skal hulmursisoleres, imens isoleringen står på.

Det kan man sagtens, da håndværkeren kun arbejder udefra ved hulmursisolering. Det vil måske larme en smule, når isoleringen bliver blæst ind, men det er ikke noget som man ikke kan holde ud.

Det kan faktisk være en god idé at være hjemme imens, da der før har været meget svindel i branchen med hvor meget isolering der kommer i hulmuren. Dette er også en af grundene til, at det er klogt at få en termisk opmåling inden og efter, så man kan se om der er sket en mærkbar forskel.

Dog ikke noget, som du skal bekymre dig om, hvis du bruger tid på at finde en velset og erfaren håndværker til jobbet.

Hvad er tilbagebetalingstiden?

Udover prisen på hulmursisolering, er tilbagebetalingstiden et utroligt centralt element. Tilbagebetalingstiden dækker over, hvor lang tid det vil tage at tjene pengene, der er brugt på isoleringen, hjem igen gennem varmeregningens nedsættelse.

Som mange af de andre ting kommer det an på hvor du bor, og især hvad du bruger som varmekilde til huset. Hvis du opvarmer huset billigt ved brug af fjernvarme, kan tilbagebetalingen vare forholdsvis lang tid (8 – 10 år), men hvis huset bliver varmet op med en dyr varmekilde som olie eller gas, kan isoleringen hurtigt tjene sig ind igen (2 – 4 år).

Der er lavet beregninger der viser, at hvis man fyrer med olie til 10 kr. literen og har en hulmur på 120 m2 vil man kunne spare op til 9.000 kr. på varmeregningen om året, hvis der ikke var allerede eksisterende isolering.

Så hvis du forventer at blive boende det samme sted i en lang årrække, kan det vise sig at være utroligt profitabelt at investere i hulmursisolering.

Bestil tre tilbud på hulmursisolering

Tidligere i artiklen blev nævnt, at prisen var jf. konkurrencen i området, og at det var en god idé at spille flere håndværkere op mod hinanden, for at få den bedst mulige pris.

Man behøver heldigvis ikke længere ringe forskellige virksomheder op og snakke med dem, men man kan åbne internettet og gå ind på en af de sider der tilbyder at indhente tre uforpligtende tilbud helt gratis.

Ved at gøre dette kan man hurtigt og nemt få et overblik over de gængse priser i området, og opholde dem imod andre håndværkere man måske allerede har overvejet.

Det er langt nemmere at fortælle en håndværker, at man kan få samme opgave gjort 1.000 kr. billigere hos naboen, end bare at nævne, at hans pris er for høj. Du får altså en forøget forhandlingsstyrke over for håndværkeren ved at undersøge markedet først.

Spar penge og find den bedste håndværker

Få 3 tilbud og vælg det bedste eller billigste!

Evaluering af tilbud – find det bedste isoleringsfirma

Når man skal evaluere tilbud, er det dog ikke altid bedst udelukkende at kigge på prisen. Man skal overveje flere ting i sin søgen på det rigtige isoleringsfirma.

Blandt andet om løsningen på hulmursisoleringen er den samme, eller det billigere firma bruger billigere, og muligvis dårligere, materialer end det dyre firma.

Endvidere er det værd at overveje det generelle omdømme af virksomheden. Det er langt bedre at få en veludført opgave til en lidt dyrere pris, end at få udført et halvdårligt stykke arbejde bare fordi det var den billigste løsning.

Bedste firma er altså ikke nødvendigvis hverken det billigste eller dyreste firma, hvilket er en vigtig regel, når det kommer til al byggeri og diverse håndværkeropgaver.