Bliv bedre dækket ind med den rette gulvisolering

Gulvisolering kan være en fordel, og en nødvendighed, af rigtig mange årsager. Er det fodkoldt i din stue? Vil du spare på varmen og blive mere energieffektiv? Eller vil du bare værne dig mod skimmelsvamp i husets trægulve?

Ja, fordelene ved at få lavet gulvisolering er virkelig mange. Gulvisolering gavner indeklimaet, gør dig fri for kolde fødder, især i vintermånederne og vil lade dig holde din varmeregning på et mere fornuftigt niveau. Ofte er gulvisoleringen også et krav, i hvert fald når vi snakker nybyggeri.

Vi ser nærmere på gulvisolering, mulighederne og hvornår det faktisk kan betale sig herunder.

Hvad er gulvisolering?

Gulvisolering

Hele formålet med at isolere er at kunne holde på varmen i et bestemt rum eller område. Det giver derfor mening, at man taler så meget om isolering netop i huse. Og på samme måde som vi anvender vinterfrakken til at holde os varme, når vi går ud på en morgen i januar, gør vi også klogt i at isolere vores hjem. Husets fire vægge, gulvet og taget er nemlig ikke nødvendigvis så tætte, som vi måske har tendens til at gå ud fra.

Når man bruger isolering, forsøger man at mindske udfarten af varme fra hjemmet og ud af huset, og samtidig forsøger man at undgå at der kommer en masse kold vind ind og op i huset.

Når der specifikt er tale om gulvisolering, forsøger man derfor at mindske den varme som bevæger sig ud af huset, samtidig med at man vil undgå at få en masse kulde op nedefra. Det kan gøres ved at lave et terrændæk, som inkorporeres med materialer der har gode isoleringsevner – eksempelvis trykfast isolering (EPS) som fx Sundolitt.

Det er specielt i terrændækket at man snakker om termet gulvisolering – hvor der her oftest bruges EPS isolering. Dog bruges det også ofte i etageadskillelser og krybekælderdæk – her bruger mange ofte stenuld.

Ved en del ældre huse er gulvisoleringen dårlig eller slet ikke tilstedeværende, og et trægulv placeret direkte ovenpå et fundament af cement eller sand kan give grobund for skimmelsvamp, hvis der opstår fugt imellem de to lag. Specielt hvis der ikke er et kapillarbrydende lag.

Selv hvis du ikke har skimmelsvamp, vil kolde fødder være en meget typisk effekt af dårligt isoleret gulv. Det leder ofte til højere varmeregninger, da man automatisk vil skrue op for varmen. Det leder til en uhensigtsmæssigt dyr varmeregning, og er dertil ikke en effektiv måde at varme op på, da varm luft stiger til vejrs. Derfor gør det ikke nødvendigvis en stor forskel for temperaturen i rummet alligevel.

Spar penge og find den bedste håndværker

Få 3 uforpligtende tilbud, så du har noget at vælge i mellem.

Gode grunde til at isolere

Varmen er en vigtig grund til at få lavet en gulvisolering. Det kan nemlig skåne dig for sygdom, og specielt hvis du har småbørn i hjemmet som kravler rundt på gulvet, vil du gøre klogt i at få lavet gulvisolering. Og som sagt er skimmelsvamp et reelt problem som kan skabe helbredsmæssige problemer for enhver som bor i hjemmet. Det er ikke altid let at opdage, men kan gøre sig mærket ved en ubehagelig jordslået lugt.

Har du gamle rør til at ligge under gulvet, kan kondens fra disse forårsage vækst af skimmelsvamp lige under fødderne på dig og din familie. Huse bygget i 1960’erne kan have uisolerede rør til at ligge under gulvbrædderne, og det kan udgøre en reel helbredsfare.

Formålet med at isolere er større end bare at holde varmen. Skønt der naturligvis er omkostninger forbundet med at få udarbejdet gulvisolering, vil det på sigt kunne spare dig en masse penge i varmeudgifter. Du får altså et mere behageligt indeklima i hele dit hjem, samtidig med at din varmeregning falder. Og det kan næsten altid betale sig at optimere sit hus. Det kan jo blive lettere at sælge det i fremtiden, hvis du har optimeret husets funktioner og udstyr.

Hvornår kan det betale sig at isolere gulvet?

I sidste ende vil det forøge boligens værdi at få lavet gulvisolering. Det er værd at have med i tankerne, hvis du overvejer at få renoveret dit gulv eller er ved at bygge nyt hus uden kælder. Bygger du et hus, som du vil leve i mange år frem, kan du tjene investeringen i gulvisolering ind gennem besparelser på varmeregninger og værdiforøgelse – men ved nybyg er gulvisolering i terrændækket selvfølgelig også et krav.

Har du planer om at sælge huset på et tidspunkt i fremtiden? Eller bygger du huset med planer om at sælge det øjeblikkeligt?

Hvis ja, så kan du gøre klogt i at installere i noget ordentlig gulvisolering og et godt terrændæk der er fremtidssikret. Husets værdi vil nemlig stige, med materialer og konstruktioner som er up to date.

Et par tommelfingerregler om, hvornår det vil være en god idé at få lavet en gulvisolering ved renovering er:

  • Når du har en isolering som er tyndere end 100mm i dit gulv.
  • Når huset ikke allerede er efterisoleret på ordentlig vis.
  • Når huset er bygget før 1985.
  • Når du i forvejen har planer om at gøre en anden form for gulvrenovation.
  • Ved nybyggeri er en tilstrækkelig mængde isolering i terrændækket et krav.

Så kig dine papirer på huset igennem, hvis du er i tvivl om, hvorvidt din bolig har ordentlig gulvisolering eller ej.

Spar penge og find den bedste håndværker

Få 3 uforpligtende tilbud, så du har noget at vælge i mellem.

Materialer til gulvisolering

Der findes en lang række materialer som anvendes til at isolere gulve. Vi vil give en kort gennemgang, så du kan få en bedre fornemmelse for de forskellige materialer. Byggearbejdet bliver bedst, hvis du ved hvilke kriterier dine materialer skal leve op til. Så hav dine behov i mængde, mens du læser på de forskellige materialers fordele og ulemper.

Husk dog, at der findes mange materialetyper, og udviklingen indenfor isolering sker med hastige skridt.

Det er svært at give en god beskrivelse af, hvilket materiale som er bedst for netop dine behov. Vi anbefaler derfor, at du taler med en fagkyndig for at få bedst mulig rådgivning. Vi vil dog give en reel liste over de mest sædvanlige typer isoleringsmateriale nedenfor:

Flamingo (EPS)
Denne type fås i plader som let kan placeres som trykfast isolering (EPS). Flamingo kan modstå en del tryk, og er derfor smart til gulvisolering.

Glasuld
Her får du gode isoleringsevner, og noget der er let at arbejde med. Det kan dog irritere øjnene og give kløe på huden, når man arbejder med det. Dertil fylder det også en del, og er derfor ikke smart at anvende, når man har dårligt med plads. Det er dog både robust, elastisk og har en lav vægt.

Stenuld
Dette minder på rigtig mange punkter meget om glasuld, og det er primært materialerne, det er lavet af som adskiller de to.

Der findes endnu flere materialer som kan anvendes til isolering af gulve. Heriblandt er:

Naturgranulat, men der findes også en række miljøvenligere alternativer som har sine fordele og ulemper.

Vi giver her et indblik i deres fordele og ulemper med henblik på miljøvenlighed:

Hør er et bæredygtigt materiale med god isoleringsevne. Det er dog et brandbart materiale som kræver brandhæmmende kemikalier ved brug til isolering. Dertil kan det være svært at skære hørmåtter til præcist, hvilket kan besværliggøre isoleringsprocessen.

Papiruld er et materiale som blæses ind, og har derfor en god evne til at fordele sig naturligt. Det vil dog svinde ind med tiden, og indeholder stoffer som EU klassificerer som ”problematiske”. Det er dog imidlertid ikke ulovligt at anvende papiruld til gulvisolering.

Træfiber er et andet alternativ. Hvor træfiber også er et organisk materiale som eksempelvis hør, er det tilsat en brandhæmmer som fjerner brandfaren. Derimod er træfiber modtageligt for svamp. Så hvis der er chance for at fugt udvikler sig under dine gulve, bør du måske genoverveje at vælge træfiber.

Ålegræs eller søgræs er isolering lavet af tang. Det er smart, fordi det har en god modstandsdygtighed mod brand på grund af sit høje saltindhold. Det kan dog være problematisk at få fat i, da der ikke er meget af materialet på markedet, og man behøver store mængder til en gulvisolering.

Perlite er det sidste miljøvenlige materiale på listen, og er lidt specielt. Det er nemlig et vulkansk materiale som både har god isoleringsevne, god beskyttelse mod brand, og svamp kan ikke gro på materialet. Det er dog et dyrt materiale at anvende, og har man miljøet med i tankerne, er det værd at vide, at bearbejdningen af perlite er energikrævende og derfor ikke meget miljøvenlig.

Hvad er prisen på en gulvisolering?

Prisen på en gulvisolering vil variere alt efter, hvilket materiale du anvender og hvem du hyrer til at få lavet isoleringen.

Størrelsen på dit gulv vil naturligvis også have betydning, da det vil have en indflydelse på arbejdstiden, og mængden af materiale du vil komme til at behøve.

Tal med professionelle fagfolk som har erfaring indenfor isolering for at få det bedste bud på, hvad det vil komme til at koste dig. Når du taler med håndværkere som har erfaring indenfor arbejdet, undgår du også lettest ubehagelige økonomiske overraskelser. Arbejdet vil naturligvis komme til at koste penge nu og her, men på sigt vil du kunne spare penge på din varmeregning såvel som igennem en forøgelse af din boligs værdi.

Få hjælp af professionelle

Uanset om du er gør-det-selv-mand, har nogen erfaring indenfor det specifikke håndværk eller er helt ny til gulvisolering, bør du give det en meget seriøs overvejelse at få professionel hjælp til din gulvisolering. Det er nemlig en kompleks proces som, hvis udfærdiget forkert, kan komme til at koste dig mere, end det gavner. Hvis du eksempelvis ikke får lagt isoleringen tæt nok, vil du kunne opleve problemer med træk eller fugtskader.

Derfor kan det i mange tilfælde være at foretrække at få professionelle håndværkere til at lave din gulvisolering for dig. Det er heldigvis ikke svært at finde hjælp til at lægge isolering, og du vil ligeledes kunne spørge disse fagfolk til råds, når det kommer til valg af materialer eller, hvilke som helst andre spørgsmål du måtte have.

Bestil 3 tilbud på gulvisolering

Heldigvis kan du få 3 gode tilbud fra fagfolk som arbejder med at lægge isolering. Det vil kunne give dig de bedste tilbud på netop det byggeprojekt, du har for øje fra håndværkere i dit lokalområde.

Så behøver du ikke lede igennem alle de nærmeste håndværkere og ringe rundt for at se, hvem der har de bedste tilbud nu og her. Og selv hvis du har kontakter, kan det være svært at finde netop den virksomhed som har de bedste priser og de bedste kundskaber til netop dit isoleringsprojekt. En god gulvisolering vil altid kunne betale sig. Om ikke som en økonomisk gevinst nu og her, så gennem de mange fordele den giver dig som bor i huset.

Spar penge og find den bedste håndværker

Få 3 uforpligtende tilbud, så du har noget at vælge i mellem.

Savner du mere inspiration og viden til dit projekt med gulvisolering, så kan du finde også finde nyttig info i denne guide.

Få Apple AirPods til 0,-, når du bestiller Fri tale med 500 GB data hos Oister.
Se tilbud her!