Efterisolering af huset

Efterisolering af huset er aldrig en dum ide. Selvom der ikke eksisterer nogle krav om, at du skal efterisolere dit hjem, så kan det kun anbefales, da der er mange fordele forbundet med det.

Efterisolering kan dog godt være et omfattende projekt, og derfor får du her et indblik i, hvad det vil sige at efterisolere, hvilke fordele der er ved det, hvad du kan regne med det koster, og hvor du kan finde hjælp til at finde nogle dygtige håndværkere, som kan gøre arbejdet for dig.

Hvad er efterisolering?

Efterisolering af gammelt hus

Nu tænker du måske, hvad er efterisolering egentlig? Efterisolering kan både være, at du lægger ekstra isolering på i forvejen isolerede steder, eller at du isolerer nye steder, hvor der ikke tidligere har været isolering. Der er typisk tre forskellige måder at efterisolere på. Hulmursisolering, indvending efterisolering og udvendig efterisolering.

Hulmursisolering

Ved hulmursisolering bliver der blæst isoleringsmateriale ind i muren, som består af en for- og bagmur med mellemrum. Det er ofte ældre murstenshuse, som har de her hulmure, hvor der ingen isolering er i. Hvis du derfor er bosat i et murstenshus lavet inden 1970’erne, så er der stor sandsynlighed for at, der mangler isolering, hvorfor det kan være værd at overveje om hulmursisolering ikke er det rette valg for dig.

Indvendig efterisolering

Indvendig efterisolering bliver lavet ved at placere isoleringsmåtter bag gipsplader. Typisk skal der også monteres dampspærre eller dampbremse for at undgå fugt inde i væggen, som kan føre til skimmelsvamp.

Det er især husejere af boliger bygget inden 1920, som skal overveje en indvendig efterisolering, da disse boliger typisk blev bygget med massive ydervægge, som udelukker muligheden for hulmursisolering. Derudover bevarer man også den ydre æstetik med indvendig isolering, hvilket især kan være vigtigt, hvis du er ejer af et flot arkitektonisk hus.

Udvendig efterisolering

Udvendig efterisolering er omvendt henvendt til dig, som gerne vil bevare det indvendige ydre. Det passer også til dig, som alligevel skal til eller gerne vil have lavet en facaderenovering af huset. Man kan efterisolere udvendigt med forskelligt slags materiale. Det gælder alt fra træ, metaller, eternit osv. Ligesom der også findes forskellige efterisoleringsmetoder.

Her kan man fx opbygge et udvendigt skelet af enten træ eller stål, hvor der er isolering mellem, hvorefter der følger en facadebeklædning. Man kan også lave en trykfast isolering, hvor der enten skrues eller limes isolering på væggen. Mulighederne for efterisolering er altså mange, og hvis du er en smule forvirret, så er der altid hjælp af hente fra professionelle.

Undersøg også gulv og loft

Bor du i en ændre bolig som er bygget i en tid, hvor der ikke blev fokuseret ret meget på at isolere godt, så kan det også betale sig at undersøge om det kan betale sig at efterisolere loftet og gulvene.

Læs mere om loftisolering her og bliv klogere på gulvisolering i denne guide.

Gode grunde til at efterisolere boligen bedre

Overordnet set, er der mange fordele ved at efterisolere huset. Først og fremmest holder det bedre på varmen, hvilket betyder, at du undgår at fryse på kolde dage og træk på blæsende dage. Hvis dit hus er utæt eller dårligt isoleret, så kan det nemlig tabe enorme mængder varme. Det har også betydning for varmeregningen, hvor der kan være mange penge at spare, da du dermed ikke hele tiden skal gå op skrue op for varmen, fordi kulden og vinden trænger lige igennem væggene.

Dit indeklima bliver også bedre, da temperaturen bedre kan holdes på det samme niveau. Risikoen for skimmelvækst mindskes også, fordi temperaturen på den indvendige side af vægge og lofter stiger, og derfor trives fugt ikke ligeså godt. Det kræver dog, at isoleringen er lagt ordentligt og af nogle, som har forstand på det, ellers kan du faktisk omvendt risikere at få fugtskader eller skimmelsvamp.

En bedre isoleret bolig betyder også et bedre energimærke, og et bedre energimærke betyder større salgsværdi. Når du en dag skal sælge huset, så vil det være mere attraktivt, hvis det er blevet efterisoleret, og der kan altså være mange penge at vinde der også.

Spar penge og vælg den rigtige håndværker

Få 3 uforpligtende tilbud på efterisolering og vælg det bedste.

Hvornår kan det betale sig at efterisolere?

Det kan egentlig altid betale sig at efterisolere, uanset om du bor i en ældre eller nyere bolig. Hvis isoleringen bliver lagt ordentlig, er der nemlig ikke nogen ulemper ved det. Du skal dog især være opmærksom på at få efterisoleret, hvis du er bosiddende i hus med nogle år på bagen. Her er sandsynligheden for, at isoleringen ikke er ligeså god større, og det kan volde mange problemer.

Det kan også betale sig at efterisolere, hvis man sidder med en meget høj varmeregning. Så er der nemlig noget, der tyder på, at huset godt kunne trænge til et isoleringseftersyn. Selvom der selvfølgelig er udgifter forbundet med at efterisolere, så kan du på den lange bane ende med at spare penge, da du vil opleve, at varmeregningen vil falde drastisk, og det især for ældre boliger.

Hvad koster det at efterisolere?

Der er selvfølgelig forskel på prisen afhængig af, om du selv vælger at gøre arbejdet eller får professionelle håndværkere til det. Derudover afhænger prisen også af, hvor meget af huset, du skal have efterisoleret, og hvordan det skal gøres.

Der kan altså være meget store spænd i prisen, og du kan ende med at give alt fra 15.000 til 300.000 kr. afhængig af opgavens omfang.

En vigtig ting, inden du efterisolerer, er at regne på eller få hjælp til at regne ud, om efterisoleringen vil være rentabel på sigt. Altså investering kontra sparede penge over længere tid.

Gør det selv eller find en dygtig håndværker

Det er tilladt at efterisolere selv, og har du hænderne skruet særdeles godt på, eller er du selv håndværker, så kan du godt kaste dig ud i det. Ellers anbefales det dog altid at få fat i nogle eksperter, da der kan være store skader forbundet med dårlig efterisolering.

Hvis det byggetekniske ikke er på plads, kan der fx komme fugtproblemer og kuldebroer. Kuldebroer vil sige et sted, hvor kulde kan trænge ind og varme trænge ud. Kuldebroer opstår, når isoleringen ikke er tæt nok, og det sker ofte når amatører forsøger at give sig i færd med projektet selv.

Det kan derfor ikke understreges nok, hvor vigtigt, det er at efterisolering bliver gjort af nogle, som kan deres kram. Det er derfor altid en god ide at få fat på en dygtig håndværker, som enten kan rådgive dig, hvis du selv vil gøre arbejdet, eller gøre arbejdet for dig. Hvis du vælger sidstnævnte, er du næsten altid garanteret et vellykket resultat.

Bestil 3 tilbud på efterisolering

Det kan godt være svært at overskue, hvilket firma på markedet, du skal vælge til at efterisolere dit hus. Der findes mange dygtige håndværkere rundt omkring i landet, men det er vigtigt, at du får at gøre med nogle, som matcher godt med dig og din forestående opgave. Heldigvis er der hjælp at hente på dette punkt. Du kan nemlig indhente 3 tilbud fra forskellige isoleringsfirmaer hos professionelle konsulenter.

På den måde mindsker du først og fremmest arbejdet for dig selv. Du behøver fx ikke at kontakte en masse firmaer, som enten ikke har tid til dig, eller som ikke gør sig i efterisolering. Når du bestiller 3 tilbud, skal du blot læne dig tilbage og vente på, at tilbuddene tikker ind for derefter tage stilling.

En anden fordel ved at bestille 3 tilbud er, at firmaer typisk kan finde på at byde hinanden ned i håb om at få fingrene i din opgave. Dermed kan der også være penge at spare ved at gå den vej igennem. Derudover gør konsulenterne altid det ypperste for at finde de allerbedste håndværkere, som de ved er til at regne med, og som er dygtige til deres fag.

Du er altså i sikre hænder på denne her måde og kan blot nyde, at nogle gider gøre det hårde arbejde for dig.

Spar penge og vælg den rigtige håndværker

Få 3 uforpligtende tilbud på efterisolering og vælg det bedste.
Vær med i konkurrencen om at vinde et rejsegavekort på 20.000 kr med Telenor.
Deltag her!