Du kan gøre hjemmets energiforbrug både mere økonomisk og miljøvenligt ved at indføre en række energibesparende tiltag på hjemmefronten. De fleste energisparetips er i øvrigt nemme at indføre i de fleste husstande.
Her får du 5 gode elspareråd, der giver dig mulighed for at nedsætte elforbruget i dagligdagen – hele året rundt.
Energisparetips til køkkenet
De husholdningsapparater der kører løbende, som fryser og køleskab, er oplagte steder at opnå en energibesparelse. Først og fremmest ved at skifte til hvidevarer i en højere energiklasse, hvor D er den dårligste som bruger mest strøm – og A+++ den bedste, som er mest energiøkonomisk.
Derudover kan du undgå at fylde køleskabet unødigt med madvarer, som slet ikke behøver stå på køl. Det drejer sig for eksempel om mængden af vand og sodavand eller uåbnede smøreoste og marmelader. Jo mere indhold i køleskabet, jo hårdere skal det nemlig arbejde.
Du kan også bruge køleskabet til at tø frossent mad op i. For hvert kilo frosne madvarer du sætter i køleskabet til optøning, kan køleskabet nemlig skrue effekten ned svarende til en times besparet strøm.
Brug derfor køleskabet til optøning af kød, suppe eller grøntsager til aftensmåltidet.
Energibesparende vaskeråd
Et andet elspareråd handler om husstandens vaner, når det kommer til vasketøj. Hvis du vasker tøj i vaskemaskinen ved 30 grader i stedet for 60 grader, anslås det nemlig, at du kan spare op til 55% af strømforbruget på den pågældende vask. Samtidig skåner du også tøjet, så det holder sig pænt længere, når du vasker ved lavere temperaturer.
Husk dog at undertøj, sengetøj, håndklæder, viskestykker, karklude og lignende skal vaskes ved 60 grader for at undgå bakterievækst.
Brug desuden tørresnoren i stedet for tørretumbleren, når du har mulighed for det. Energistyrelsen anslår, at hver tørring i tørretumbleren koster mellem 5 og 6 kroner for en gennemsnitlig husstand. Vasker du meget tøj, kan du således opnå en solid besparelse på månedsbasis ved at lufttørre vasketøjet.
Læs mere på Energistyrelsens hjemmeside Sparenergi.dk.
Nedsæt standby-forbruget
En gennemsnitlig familie bruger i gennemsnit 400 kWh om året alene på standby. Når el-apparaterne står på standby, bruger de strøm – men som forbruger får du ingen gavn af denne.
Sørg derfor for at slukke på stikkontakten til tv’et inden du går i seng – og gør det samme med pc, Playstation og lignende apparater.
Husk også et af de nemmeste energisparetips: Sluk lyset i hjemmet, når du ikke bruger det og sæt en bevægelsessensor op til udendørsbelysningen, så den kun er tændt, når der er brug for det.
Få frisk luft ind uden at kulden bider sig fast
Hvis du har en elvarmekilde i hjemmet, som for eksempel el-radiatorer eller en varmepumpe, kan du spare penge på elregningen ved at lufte korrekt ud. Det gør du ved at lufte ud 2 gange om dagen med gennemtræk – i 5-10 minutter.
På den måde får du frisk luft ind i boligen, uden at inventar og indervægge når at blive afkølede. I modsætning til, hvis du har et enkelt vindue stående på klem i flere timer.
Gør du det sidste, vil det nemlig kræve meget mere energi at varme boligen op igen, end det vil gøre efter få minutters effektivt gennemtræk.
Elspareråd til sommerhalvåret
Hjemmets cirkulationspumpe sørger for at sende varmt vand rundt i husets radiatorer. Det er praktisk i vinterhalvåret, da det netop sørger for at radiatorerne kan varme boligen op.
Om sommeren er det imidlertid sjældent nødvendigt at tænde for varmen indendørs – men cirkulationspumpen opretholder cirkulationen af det varme vand, uanset om du har radiatorerne tændt eller ej.
Sluk derfor for cirkulationspumpen, hvis det er muligt. Husk blot at starte den i 10 minutter en gang om måneden sommeren igennem. På den måde forhindrer du, at pumpedelene sætter sig fast i forbindelse med for eksempel kalkaflejringer.
Kend dit elforbrug
For at vide om de enkelte energisparetips har en effekt i netop din husholdning, er det vigtigt, du følger energiforbruget løbende. Kun når du kender dit nuværende elforbrug, kan du nemlig identificere udsving i dette.
De fleste energiselskaber giver dig mulighed for at se dit forbrug online fra døgn til døgn, hvormed du nemt kan spotte perioder på både dagen og ugen med højt energiforbrug.
Når du er kommet godt i gang med at bruge de forskellige elspareråd, er det tid til at sammenligne dit nye elforbrug kontra dit tidligere.
Her er det vigtigt, du sørger for at der foreligger et reelt sammenligningsgrundlag. Har du været på ferie i 2 af ugerne, vil elforbruget helt naturligt være lavere – uden det nødvendigvis betyder, de forskellige energisparetips har haft en effekt.
Sammenligner du forbruget på årsbasis, og har du elvarmekilder i hjemmet, kan du også risikere at få et skævt billede af dine opnåede besparelser. Især hvis den ene vinter var hård og den anden mild.
Vil du opnå endnu større besparelser, kan du undersøge muligheden for energiforbedringer i boligen. Dette ydes der i øvrigt økonomisk tilskud til.
Læs mere hos Energi Fyn.