Det er altid en god idé at skabe overblik over dit elforbrug. Én måde at gøre dette på, er ved at sammenligne dit eget forbrug med gennemsnitsforbruget, så du på den måde kan få en fornemmelse af, hvorvidt dit personlige elforbrug ligger i den høje eller den lave ende af spektret. Hvis du ikke har et indblik i dit personlige energiforbrug på stående fod, er der også andre måder at blive klogere herom.

En anden løsning, er at få et forbrugsoverblik gennem apps. Flere eludbydere har lanceret en app, hvor du kan skabe et overblik over dit energiforbrug, både på måneds- eller årlig basis. Du kan samtidig se en specifik oversigt over hvor meget el du bruger, hvor i huset, samt hvornår dit forbrug er størst.

Dette medfører, at du kan justere og optimere dit elforbrug, fordi du kan følge dit forbrug i realtid og derigennem se hvilke apparater, der forbruger mest og hvornår på døgnet dette er tilfældet. Det er dog en kendsgerning, at for at få adgang til apps, har man brug for den bedste internetløsning. Der findes både bredbånd og fibernet som internetløsninger, men hvilken er egentlig den bedste løsning? 

Bredbånd er den billigste løsning 

Mange vælger ofte den billigste løsning, som i dette tilfælde er bredbåndet. Grunden til at bredbånd er billigere end fibernet, skyldes primært at teknologien er ældre og kablerne allerede er installeret under jorden og har været det i årtier. Men betyder den billigste løsning også at det er den bedste løsning til din hjemmearbejdsplads? Ikke hvis man ønsker tophastighed.

Og det er her den primære forskel på bredbånd og fibernet ligger. Fiber er nemlig langt hurtigere og meget mere stabil end bredbånd – og det helt uafhængigt af hvor mange brugere der benytter sig af det. Så i en tid hvor de fleste er hjemsendt fra arbejde eller uddannelse, er det mange der skal benytte sig af internettet. fiber kan der kobles flere enheder på samtidig, hvilket er en stor fordel i sådanne tilfælde. 

Fiber er hurtigt

Internet via fibernet leveres gennem lyslederkabler, der er grunden til at der leveres hurtigere forbindelser sammenlignet med bredbånd. Dette skyldes konstruktionen af kablerne. Bredbåndskabler består af kobber, hvori signalet sendes gennem elektriciteten i kobberet.

Ved fiber sendes signalet gennem såkaldte lyslederkabler, der gør at der sendes større data med en højere hastighed og at internettet forbliver meget mere stabilt. Dette skyldes, at data transporteres som lys, hvilket betyder at de sendes med lysets hastighed. Kort sagt betyder det, at fibernet er den allerhurtigste løsning når du skal vælge mellem fiber eller bredbånd.

De fleste apps til at følge med i strømforbruget eller varmeforbruget kræver nemlig en hurtig internetforbindelse, så fiber vil ofte være den bedste løsning.  

Tjek dit elforbrug, selvom du ikke er til stede 

Der er flere fordele ved, at kunne tjekke sit elforbrug digitalt, direkte på din mobil eller din tablet. Hvis du eksempelvis er ejer af et sommerhus, som udlejes året rundt, hjælper en app dig med at holde styr på forbruget, selvom de ikke er til stede.

Det kan ligeledes være at dette sommerhus indeholder en swimmingpool, der koster i kroner og øre, som de har brug for et overblik over – dertil kan de modtage en alarm i app’en, hvis strømmen går eller pumpen stopper, så de ikke møder en pool fyldt med alger næste gang de er i sommerhuset.

En anden fordel, er at du ved hjælp af en app kan sætte dig et mål for, hvor meget el du maksimalt ønsker at forbruge. Ved at kunne holde øje med dette via en app, undgår du at dit forbrug stikker af. I takt med at du kan tjekke dit elforbrug på din telefon, medfører dette at man skal bruge internettet i langt højere grad, hvorfor en grønnere løsning også vil være at foretrække.

Der er ingen tvivl om, at samfundet bliver mere og mere præget af en grønnere tilgang. Dette kan også have en indvirkning på valget af internet. Kobber, som bredbåndskablerne består af, er en miljøbelastende ressource, hvilket betyder at bredbånd heller ikke er den grønneste løsning.

Derfor er fiber både den grønneste og bedste løsning hvis valget skal falde på en internetløsning. “Selvom prisen på Fiber er dyrere end bredbånd, kan det i sidste ende bedre betale sig i forhold til internettets hastighed, samtidig med at man agerer miljøbevidst. Og hvem vil ikke det?– Kasper Ottosen fra Tjekbredbaand.