Du ligger og vender og drejer dig, det er for koldt uden for dynen og for varmt under. Et soveværelse, der er for varmt eller for køligt for dig, kan påvirke din nattesøvn negativt og i længden dit helbred. Tag ansvar for din nattesøvn med det rette valg af seng, dyne og vinduesåbning i soveværelset! Læs mere herunder.

Madrassen, dynen, puden og nattøjet medvirker til at bestemme din individuelle sovetemperatur, men også vinduer, varmekilder og placering af soveværelse kan afgøre, hvor varmt eller køligt dit soveværelse er. Gør selv en forskel, så du opnår den rette temperatur for dig i dit soveværelse uden at gå på kompromis med den daglige udluftning.

Hvilken temperatur foretrækker du i soveværelset?

Et køligt soveværelse er manges foretrukne valg at sove i, og soverum er derfor ofte placeret nordvendt i moderne byggeri. Nøjagtigt hvilken temperatur, der opfattes som kølig, er individuelt, men hvis dit soveværelse er mærkbart køligere end resten af din bolig, kan dit soveværelse nok opfattes som køligt.

At sove i et varmt soveværelse er knap så populært som et køligt soveværelse. Børn og ældre foretrækker dog ofte lidt varmere soveværelser, ligesom personer med sygdom eller smerter sommetider finder det mere gavnligt med varme omkring kroppen hele døgnet. Også definitionen af et varmt soveværelse er individuelt.

Hvis du er i den (uheldige) situation, at du og den, du deler soveværelse med, har forskellig præference i forhold til temperatur i soveværelset, kan løsningen være at justere den personlige del af soveområdet. Dyne, pude, madras, nattøj og side af sengen kan være med til at gøre sovetemperaturen varmere eller køligere for dig.

Hvad kan du selv gøre for temperaturen?

Udluftning i soveværelset hver morgen og aften er anbefalelsesværdigt, uanset hvilken temperatur, du foretrækker. Til dig, der foretrækker et køligt soveværelse, kan du dog vælge at lægge udluftningen så sent som muligt om aftenen – og evt. lade vinduet stå åbent hele eller en del af natten.

Sengen kan være medvirkende til soveværelsets temperatur, og du kan få madrasser, dyner og puder i særlige temperaturregulerende varianter. Spørg din lokale sengeforhandler om hjælp, hvis du gerne vil have et særligt køligt eller særligt varmt sovemiljø.

Endelig bør du være opmærksom på at tilpasse varmekilder i soveværelset og rulle gardiner for eller fra vinduer med sol. På særligt varme nætter kan en blæser sænke temperaturen i soveværelset. Hvis du både har bøvl med kulden om vinteren og varmen om sommeren, så kan du også overveje om det er tid til at få udskiftet dine vinduer.

Gå ikke på kompromis med din nattesøvn – vælg den rette temperatur hele året rundt, og sørg for god udluftning uanset foretrukne temperatur.