Dårlig energieffektivitet i dit hjem betyder penge, der bogstaveligt flyder ud af vinduer, døre, sprækker og kuldebroer. For hvis du endnu ikke har fattet det: Ikke kun tid, men også energi er lig med penge. Og for energiens vedkomne, bliver det med tiden kun flere og flere penge.

Drømmen om gratis energi er vel så gammel som menneskeheden selv. Vi lærte at bruge energi, da vi lærte at tæmme ilden som et element. Siden hen har vi udviklet og finpudset vores brug af energi. Fra det første lejerbål til de mest avancerede Li-ion batterier er der gået mere end en million år. Men sikke en udvikling det har været. Hvor vi starten var lykkelige over at kunne holde os varme om natten og holde rovdyr på afstande, er vi i dag i gang med at kolonisere vores naboplanet. Og det røde tråd igennem hele denne lange historie er: energi.

Der skal rettes op på alvorlige fejl

Men vi har også lavet en masse forfærdelige fejl i denne søgen efter mere og mere energi. Ved at brænde for mange fossile brændstoffer indenfor de sidste 300 år, har vi bragt klodens klima tæt på kollaps. Denne menneskeskabte energi- eller klimakriser har potentiale til at blive planetens mest omfattende masseudryddelse nogensinde, og er godt i gang, på vores vagt.

Det er først og fremmest en politisk opgave. Men situationen er så alvorlig, at vi ikke har råd til at overlade den til politikerne alene. De har trods alt sovet og svigtet os i godt 50 år. Så længe har det været hævet over tvivl, at den herskende energipolitik kun kan ende galt for os og naturen.

Det er vigtigt, at vi alle trækker i arbejdstøjet og gør, hvad vi kan på en personlig plan.

Noget af det vigtigste, du kan bidrage med, er energioptimering af din bolig.

Alle bygninger kan og skal energioptimeres

Den gode nyhed er, at det i længden også er god for din økonomi. Energioptimering betaler sig hurtigt ind igen. Og politikerne vil hjælpe med denne proces ved at gøre energi dyrere og dyrere. Det er ikke sjovt, men det er nødvendigt.

Du kan efterisolere din bolig. Det kræver naturligvis en del bygge- og isoleringsmaterialer.

Når du nybygger, findes der allerede skrappe krav om energieffektivitet. Byggereglementet siger også en del om efterisolering og energioptimering. Og du kan regne med at disse emner fortløbende bliver opdateret med støt voksende krav. Det kan derfor være en god ide at få fat i en kvalificeret energikonsulent. Sådan en kan spare dig en masse penge og besvær.

Generelt er det smart at overgå byggereglementets krav. Jo mere energieffektiv din bolig er, jo flere penge sparer du i længden. Det er også godt for din boligs værdi.

4 områder der er oplagt til energioptimering

  1. Nye, energieffektive vinduer: Triple termoglas er den nye standard. Hvis dine vinduer har mere end 10-15 år på bagen, så er det en god ide at forny dem nu. Nye vinduer er meget mere energieffektive end de har været for 10 år siden.
  2. Gulvisolering: En stor del af husets varme siver ned igennem gulvet. Især i ældre bygninger findes der kun minimal eller slet ingen gulvisolering.
  3. Loftisolering: Det samme gælder lofter. Varme stiger som bekendt mod himlen.
  4. Hulmursisolering: Hvis dine hulmure endnu ikke er isolerede, gør det nu. Det koster ikke en bondegård, men du kan mærke det med det samme på varmeregningen.