Det er i dag lovpligtigt at energimærke alle bygninger, der måler 60 kvadratmeter og derover, hvilket har betydet en stigning i antallet af energimærkede boliger siden 2010, hvor reglen blev indført.

Det gælder også for den landets sjette største by Randers, der næstefter Århus er den by i Østjylland med flest lejemål. Og med fine energimærker og habile priser over hele linjen, er der god grund til at se mod den østjyske stad, når du er på udkig efter din næste boligdestination.

Men hvor meget skal det så koste? Her kan du starte med at se efter boligens energimærke, der både siger det noget om boligens eksisterende energiforbrug, men også synliggør de muligheder, der er for at forbedre og spare på boligens energi.

Gå efter en energivenlig bolig

Energimærkningen er selvfølgelig én ud af mange faktorer, der spiller ind, når du er på udkig efter din næste lejebolig. Beliggenhed, størrelse og ikke mindst pris. Her er det især smart at kigge efter lejligheder i Randers f.eks. på https://www.boligninja.dk/randers, hvor priserne for det meste er yderst budgetvenlige, og hvor du finder alt fra en singlebolig i centrum til en større familiebolig lidt uden for bykernen.

Mulighederne er således mange. Men ét er den månedlige husleje, noget andet er hvor meget du skal betale i energiforbrug. Energimærkningen indgår på en skala fra A til G, hvor A er den bedste placering og dermed det mest energieffektive mærke.

Det er også værd at være opmærksom på, at energimærket tildeles ud fra et beregnet forbrug og ikke det faktiske. Energikonsulenten baserer altså mærkningen på standardbetingelser ud fra bygningens kvalitet, mens det faktiske forbrug vil være afhængigt af hvordan lejerne bruger boligen.

Hvornår skal en bolig energimærkes?

Et energimærke gælder i 10 år og skal således fornyes, selvom du finder drømmelejligheden og bliver boende længere end det. Energimærkningen er lovpligtig på alle bygninger og dermed også på dele af lejemål, der ikke er beregnet til beboelse.

Udføres der ombygninger eller tilbygninger i løbet af energimærkets gyldighedsperiode, er det imidlertid nødvendig med et nyt. Det er en Energistyrelsen, der varetager energimærkningsordningen og således en energikonsulent der sendes ud for at tilse bygningen, vurdere den og på den baggrund udarbejde en rapport og energimærke.

Som lejer eller køber gør det dig i stand til at sammenligne boliger og vurdere deres energimæssige tilstand, inden du beslutter dig for dit nye hjem. Faktisk har det ikke været muligt at sætte en bolig til salg uden et gyldigt energimærke siden 2010.

Når du skal leje eller udleje en lejlighed, skal du især være opmærksom, da det er udlejers pligt at udlevere energimærkning til leje, inden der indgås kontrakt.

Spar penge på energien

Når en bygning energimærkes, medfølger der i rapporten som regel også en række forslag til forbedringer af boligens energiudledning. Og selv om det kan være en investering at skulle lave nye tiltag i hjemmet, betaler det sig alligevel på den lange bane at omlægge til et mere energivenligt system – ikke mindst for pengepungens skyld.

Hulmursisolering samt efterisolering er blot nogle af de muligheder der findes for at spare på de samlede energiomkostninger. Sidstnævnte vil især mindske de ressourcer som boligens opvarmningskilde bruger på at varme lejligheden eller huset op.

Efterisolering af tag og loft er især vigtigt, idet det anslås at mellem 25 og 40 % af en boligs varmetab sker herigennem. Måske du alligevel trænger til et nyt tag? I så fald er her en god anledning til at får det skiftet.

En anden mulighed er også at udskifte vinduer, hvor en stor del af boligens energi forsvinder ud gennem, hvilket selvfølgelig er svært at undgå, da udluftning er essentiel for et godt og sundt indeklima.

Men der er stor forskel på hvor tæt vinduer slutter til, når de er lukkede og du bør derfor overveje om det er tid til at skifte til nogle mere energivenlige af slagsen, hvis du ønsker at sænke dit samlede energiforbrug og dermed opnå en månedlig økonomisk besparelse.