En luft til vand-varmepumpe er en varmepumpe, som udnytter luften i eller udenfor din bolig til at generere mere varme. Hvis du er i tvivl om, hvad en luft til vand-varmepumpe koster, og hvorvidt du selv må installere den, så får du svar i denne artikel. Få styr på detaljerne og vælge den rigtige varmepumpe til dit behov.

Hvorfor få installeret en luft til vand-varmepumpe?

Når du søger efter en varmepumpe, vil du støde på flere forskellige udgaver – luft til luft, luft til vand og jordvarme. En luft til vand-varmepumpe fungerer på samme måde som et jordvarmeanlæg, når det kommer til dens funktion, da den genererer varme, som anvendes til både opvarmning af boligen og varmt brugsvand.

Luft til vand-varmepumpen udnytter varmeenergien i luften, og den kan levere nok varme til din bolig hele året rundt. Det gælder også, når der er minusgrader udenfor. Fordelen ved en luft til vand-varmepumpe er til at få øje på, både når det kommer til miljø og økonomi, da den både skåner miljøet og er billig i drift.

Fordele ved luft til vand-varmepumpe:

  • Du sparer penge på din varmeregning: Varmen fra vandet bliver fordelt mere effektivt end via radiatorer. Dermed kan du opnå en besparelse, der svarer til omkring 70-80 procent, hvis man sammenligner med traditionel elvarme.
  • Anlægget er stort set lydløst: En luft til vand-varmepumpe er stort set lydløs, fordi den bruger vand i radiatorer og/eller varmerør, når den skal opvarme boligen. Du kan også bygge et mindre skur til lydisolering, hvis du vil helt af med larmen.
  • En miljøvenlig investering: En varmepumpe udleder langt mindre CO2, end hvis du opvarmer med naturgas eller olie. Selvom udgiften er højere i starten, så vil du tjene pengene ind i løbet af ganske få år, og så tjener du faktisk penge.

Generelt er en luft til vand-varmepumpe et billigere alternativ til en velisoleret bolig, da du ikke nødvendigvis er nødt til at få efterisoleret væggene og lignende. Du skal dog være opmærksom på, at udendørsdelen af varmepumpen kan risikere at larme en anelse, hvorfor du bør placere den et sted, hvor den ikke generer.

Hvad koster en luft til vand-varmepumpe?

En luft til luft-varmepumpe befinder sig prismæssigt mellem en luft til luft-varmepumpe og jordvarme. Her får du også varmt brugsvand i vandhanerne, brusebadet og karbadet samt til opvarmning af boligen, mens en luft til luft-varmepumpe udelukkende blæser varm luft ud i rummet, så boligen bliver opvarmet.

Prisen på en luft til vand-varmepumpe varierer, afhængigt af hvor stor en effektivitet den har, hvor avanceret den er at installere samt en række andre forhold. Du skal dog regne med, at den kommer til at koste mellem 70-140.000 kr. at installere, hvis du har et hus, der er mellem 80-140 kvadratmeter. Få flere tips her.

Det lyder måske af meget, men du kan til gengæld skære en stor del af din varmeregning på sigt, og der går ikke mere end et par år, før prisen for varmepumpen er tjent hjem igen. Samtidig får du en varmepumpe af høj kvalitet, som kan holde i mange år fremadrettet. Du bør konsultere en professionel montør, hvis du vil have en eksakt pris.