Det skal ikke være nogen hemmelighed at der er en bevægelse mod at bruge mindre energi og bruge bedre energi, forstået på den måde at vi over en bred kam skal bruge mindre, og det der bruges skal genereres af fornuftige energikilder.

En del af denne mindre brug af energi der er nem at iværksætte er at forbedre det eksisterende, nemlig i form af at energioptimere din bolig, hvor det absolut er blandt de lavthængende frugter at isolere eller efterisolere din bolig, i og med at der ikke er mange indgreb der er så effektive i forhold til at spare både energi og penge, fordi det i langt de fleste tilfælde er noget af det der hurtigst tilbagebetaler det investerede beløb.

Noget af det der tænkes på oftest når talen falder på isolering, det er isolering af loft og etageadskillelser, hvilket også giver mening, af den årsag at varmen stiger opad, og ved at isolere på denne måde, så holder du varmen inde længere.

Men der er faktisk også en del andre dele af en konstruktion du med fordel kan foretage isolering af, særligt hvis dit hus er oppe i alderen, facaderenovering er en af de oversete – men meget brugbare værktøjer du kan udnytte til at forbedre energien.

Der er særligt meget at hente hvis dit hus er af ældre dato

Normalt vil ældre huse have en form for hulrum i ydermuren der kan være konstrueret med et lang isolering fra starten, men der kan være sket det at den er faldet sammen, og slet ikke yder det supplement det burde.

Derfor kan der være noget at hente ved at fylde hulmuren efter, hvilket kan gøres indefra eller udefra, der kan endda laves isolering som et lag uden på den eksisterende facade.

En anden ting der måske kan virke åbenlys vil være at se nærmere på udvendige døre og vinduer, de kan være utætte og det kan være det trækker fra dem, så det er svært at holde en fornuftig indetemperatur, eller det trækker koldt i gulvhøjde.

Det vil dog normal være en relativt dyr omgang at skulle skifte døre og vinduer, i hvert fald i modsætning til både lofts- og murisolering, men på den ene side giver det et bedre indklima, på den anden ser det også normalt pænere ud, og du kan ved samme lejlighed få lavet et nyt låsesystem.

Ved valg af nye døre og vinduer skal du helst sikre dig at de alle bliver lavet i samme fabrikat for at holde den samme stil hele vejen igennem, og hold også gerne en farve der passer til huset.

Det kan ikke umiddelbart lade sig gøre at komme med et bus på en pris for hverken facaderenovering eller nye døre og vinduer, i og med at det afhænger meget af den specifikke situation, hvor stort omfanget skal være, og hvilken kvalitet du ønsker af døre og vinduer.

Ud over det, så kan det være en god idé at undersøge hvad der kan opnås af energitilskud der kan søges hvis du ønsker at lave energiforbedringer.