Når du lejer en bolig, så har du ikke mulighed for at renovere den på samme måde, som hvis du køber en bolig. Det betyder imidlertid ikke, at du ikke må stille krav til bæredygtighed. Faktisk kan du sagtens finde en bæredygtig lejebolig, hvis du bare ved, hvad du skal gå efter – og det får du en række gode råd til her.

Vælg en lejebolig, der ligger tæt på din arbejdsplads

Det første, du kan gøre, hvis du vil bo mere bæredygtigt, har faktisk ikke så meget at gøre med selve boligen, men mere dens placering. Når du vælger en lejebolig, som ligger tæt på dit uddannelsessted eller arbejdsplads, så får du kortere tid på arbejde – og på den måde kan du undgå at tage bilen eller offentlig transport.

Dermed får du mulighed for at spare miljøet for unødvendigt CO2-udslip, da du ikke har behov for fossile brændstoffer, når du skal på arbejde, i skole eller ud at handle. Selvom det måske ikke lyder af så meget, så er det utroligt miljøbelastende, når du tager bilen om morgenen, og det kan du undgå – eksempelvis ved at vælge en central lejlighed til leje i Aarhus.

Stil krav til udlejeren omkring bæredygtighed

Når du lejer noget, kan du overveje at stille krav til bæredygtighed hos udlejeren. Du kan eksempelvis spørge udlejeren omkring vedkommendes praksis omkring bæredygtighed – eksempelvis i forhold til energioptimering af lejligheden eller huset, som du lejer. Du kan også undersøge boligens energimærke, så du kan se, om den er energioptimeret.

Herudover kan du også med fordel vælge at leje fra virksomheder, der har en grøn profil og fremmer bæredygtighed. Det er naturligvis svært at vide, om din udlejer har en grøn profil, men det skader aldrig at spørge – og når du spørger, så er du med til at lægge pres på vedkommende, hvilket kan have en positiv indflydelse.

Undersøg boligen, før du lejer

Der er mange måder, man kan arbejde med energioptimering i en bolig. En decideret bæredygtig bolig er en bolig, der er designet og bygget med henblik på at minimere dens miljøpåvirkning og øge dens energieffektivitet – eksempelvis i form af fornuftig isolering, vinduer med lav E-værdi, energieffektive apparater og LED-belysning.