Ejer du et hus, et rækkehus, en lejlighed, et sommerhus, eller bor du i en andelsforening? Så er der god grund til at læse med her. Måske har du aldrig før hørt begrebet tilstandsrapport, og så er det grund i sig selv til at blive med at læse.

Eller måske har du hørt om tilstandsrapporter uden helt at vide, hvad en tilstandsrapport kan betyde for dig. Også i et sådant tilfælde er der god grund til at fortsætte med at læse. Her får du nemlig en kort introduktion til, hvad en tilstandsrapport er, og hvad den kan betyde for dig.

Hvad er en tilstandsrapport?

Kort sagt er en tilstandsrapport en fyldestgørende beskrivelse af en bygnings tilstand. Den udføres af en beskikket bygningskyndig, som nøje går bygningen igennem og vurderer dens tilstand. Tilstandsrapporten lister således blandt andet eventuelle fejl og mangler på og i huset, rækkehuset eller lejligheden.

Hvad kan en tilstandsrapport gøre for dig?

Det er ikke lovpligtigt at få lavet en tilstandsrapport, og der er derfor ikke nogen sanktioner i klassisk forstand for ikke at få udarbejdet en rapport om boligens tilstand. Undlader man at få lavet en tilstandsrapport, er der dog den konsekvens, at det uden en tilstandsrapport ikke er muligt at tegne en ejerskifteforsikring i forbindelse med et eventuelt salg af lejligheden. En ejerskifteforsikring sikrer, at eventuelle skjulte fejl og mangler på bygningen dækkes og kommer både køber og sælger til gode.

Er der tegnet en tilstandsrapport, får du som køber mulighed for at få skader eller fejl, der ikke fremgår af tilstandsrapporten dækket af forsikringen. Omvendt kan man som sælger fraskrive sig ansvaret for sådanne skader, fejl og mangler. Uden en ejerskifteforsikring har man som sælger et tiårigt ansvar for boligens fejl, skader og mangler.

Sørger du ikke for at få tegnet en ejerskifteforsikring i forbindelse med salg af ejendommen, hæfter du således økonomisk for udbedring af skader og mangler i ti år, efter boligen er overdraget til den nye ejer. Prisen for at få udarbejdet en tilstandsrapport og tegnet en ejerskifteforsikring er således i rigtig mange tilfælde godt givet ud i sammenligning.

Vær opmærksom på, at en forudsætning for at kunne tegne en ejerskifteforsikring desuden er, at der er udarbejdet en elinstallationsrapport. Igen er dette dog som hovedregel godt givet ud, da du slipper for at hæfte økonomisk, når du sælger din ejendom.

Sådan får du lavet en tilstandsrapport

En tilstandsrapport udarbejdes som nævnt af en beskikket bygningskyndig, og ingen andre kan således udarbejde en gyldig tilstandsrapport. Du er derfor nødt til at betale dig fra at få en rapport lavet. Læs mere om tilstandsrapporter og om, hvordan du kan få en tilstandsrapport udarbejdet samt om priser og muligheder ved at klikke på linket.