I danskernes hjem er elektroniske apparater såsom hårde hvidevarer eller underholdningselektronik de største strømslugere.

Dette indebærer den underholdning som danskerne opsøger via digitale kanaler på deres computer, såsom Facebook, Instagram eller lignende, hvor computeren er nødsaget til at være tilsluttet strøm.

Det viser sig dog, at du kan spare op mod 1.000 kroner årligt på din elregning ved at vælge de rigtige produkter i din husholdning. 

Underholdning

Når en dansk husholdning skal underholdes, kommer elmåleren for alvor på overarbejde. En statistik viser, at hele 35 procent af danskernes strømforbrug går til TV, computer, spillekonsoller eller lignende.

Til alle disse elektroniske fornøjelser, er et hurtigt bredbånd en nødvendighed, men dog ikke med til at kompensere din husholdnings samlede strømforbrug.

Mønstrene i vores strømforbrug ændrer sig dog hele tiden, hvorfor det også er svært at vide præcis hvilken proces der skal tilgås, for at gøre alt fra computere til køleskabe mere energieffektive.

Det er dog en start at kende sit eget strømforbrug, så man har en idé om hvor meget strøm man selv forbruger – og kan handle derudfra, for at mindske sit strømforbrug – hvilket er bedre for klimaet og sin egen personlige økonomi. 

Hverdagens trofaste hjælpere: Hårde hvidevarer

De klassiske hårde hvidevarer som tørretumbler, vaskemaskine og køleskab fylder også godt i det samlede strømforbrug i de danske hjem med en samlet score på 36 procent.

I gennemsnit bruges der ca. 1.600 kilowatt strøm om året per person. Dette svarer til en årlig elregning på 3.200 kr. Typisk går cirka 20 procent til vask og 12 procent til belysning ud af den samlede årlige elregning.

Ved at vælge mere energieffektive apparater, kan en gennemsnitsdansker skære op mod 1.000 kroner af din årlige elregning. 

Køleskab og fryser

Hvidevarer er svære at leve uden, da de er hverdagens trofaste hjælpere. Desværre forholder det sig bare sådan at disse apparater samtidig er blandt dem, der bruger allermest strøm.

Et fritstående køleskab i fuld højde og en volumen på 250 liter, bruger cirka 100 kilowatt årligt. Hvis du vælger et mindre, eller større, er forbruget tilsvarende en smule lavere eller højere. Da et køleskab ofte er tændt konstant, er det en af de hvidevarer der bør udskiftes til en model med energimærket A+, da denne er bedre for miljøet og strømforbruget.

Nogle danskere har et køle/fryseskab, hvilket er et køleskab og en fryser i én. Den type fryser med det laveste strømforbrug, er dog en kummefryser. Denne bruger cirka 175 kilowatt årligt.