I dag er der et højt fokus på klimaet i samfundet, og hvilket aftryk vi sætter som mennesker. Visse traditioner og vaner, som tidligere har været godkendte, er ikke længere helt miljøvenlige. I den forbindelse handler det om genopfinde højtiderne uden at man skal gå på kompromis med miljøet.

Men hvordan kan du egentlig holde en mere bæredygtig jul eller fastelavnsfest, uden at højtiden mister sin charme?

Genbrug fastelavnstønden

En uerstattelig tradition til fastelavn er hele festligheden med at slå katten af tønden. Det er en æld gammel skik, som vi har dyrket i hele Norden i mange år. At slå katten af tønden er et symbol på kampen mellem vinter og sommer, og det er en sjov og anderledes måde at byde foråret velkommen.

Men at bygge nye tønder hvert år, kræver selvfølgelig nyt træ. De nye brædder kommer af fældede træ, og det er her at man skal stoppe op og overveje hvordan fastelavnstønderne påvirker klimaet.

Den mere miljøbevidste løsning kunne f.eks være at gemme brædderne fra tønderne, hvis de ikke er gået i stykker og lade dem indgå i produktionen af næste års tønde. Bødkeriets fastelavnstønder er netop fremstillet udfra dette princip.

Her kan du nemlig gemme alle delene fra din brugte tønde, sende det retur og på den måde lade den gamle tønde blive genbrugt og genanvendt i en anden sammensætning. Dette skaber sjove tønder af rustikke stykker træ, og man kan holde de oprindelige traditioner ved lige uden at have dårlig samvittighed overfor planeten og naturen.

Brug juletræer i potteplanter

En anden diskussion der har været vedrørende højtidernes indvirkning på klimakrisen er i forbindelse med juletræer.

I Danmark er det en gammel og populær tradition at pynte hjemmet med et juletræ i december måned. Træet bliver fældet til kun det ene formål, og bliver som regel smidt ud efter få dages brug.

Dette er ikke en bæredygtig måde at dyrke julen på, og derfor er nye løsninger dukket op.

I jagten på at genopfinde julen har visse virksomheder kastet sig ud i alternative måder at sælge juletræer på. Dette har betydet at du i dag kan købe et juletræ i potteplante, som kan blive plantet ud i naturen igen, når du er færdig med at bruge det.

Man behøver således ikke at fælde træer for at kunne danse om juletræet og nyde den glansfulde pynt, men kan faktisk nøjes med at “låne” et træ, som man kan returnere til naturen igen.

Undgå madspild og overforbrug

Når det kommer til højtiderne, så vil vi ofte forkæle os selv med god mad, som vi ellers ikke får. Til jul betyder dette at vi køber mere konfekt, laver store mængder flæskesteg og bager tusindvis af kager. Til fastelavn fylder vi skabene op med fastelavnsboller, som vi ikke altid når at spise.

I den forbindelse bør man overveje hvor meget man reelt smider ud. Det nytter ikke noget at bage eller købe mere end man kan nå at spise. Det er en uhensigtsmæssig løsning både for dig og for miljøet.

Forsøg i stedet at tænke over dine køb, og hvis det sker at du har rester, så del dem med venner, familie eller udsatte befolkningsgrupper.

Test din viden om Afrika og vær med i lodtrækningen om et gavekort til Salling Group på 1.500 kr.
Start quiz her!