Trænger du til at få skiftet et eller flere vinduer ud i din bolig, men tænker, at det kan vente? Årsagen til at vente er som regel, at det er dyrt. Men det er faktisk dyrere at lade være. Skift ikke kun det eller de vinduer, der virkelig trænger, hvis alle dine vinduer er gamle. Skift dem alle. Læs herunder, hvorfor det kan betale sig at udskifte vinduerne.

Tjek dine vinduer. Selvom de ser ”fine” ud på afstand, så kan de godt trænge til at blive skiftet, hvis du går dem efter i sømmene. Tag en tynd skruetrækker, og tryk den mod vinduesrammen. Hvis du kan trykke den længere ind end 3 mm, er det på tide, at du udskifter i hvert fald rammen, men mon ikke glasset trænger også? Skift nu, og opnå alle fordelene ved nye vinduer.

1. Undgå kondens

Er dit vindue punkteret, fordi der er kommet en utæthed mellem glaslisten i bunden og termovinduet, så kan der sive vand ind, som sætter sig som kondens. Det sætter sig som dug imellem de to glaslag, og gør det svært at se ud, og svært for lyset at kommet ind.

Samtidig bliver vinduets isoleringsevne forringet, hvilket betyder, at du er nødt til at skrue op for varmen i den kolde tid af året. Det kan du med rette kalde penge ud ad vinduet.

2. Få bedre indeklima

Selvom dit vindue ikke er punkteret, kan det godt være utæt. Prøv at sætte et tændt stearinlys i vindueskarmen, så vil du på den blafrende flamme kunne se, om vinduet er utæt.

Træk er usundt for dit helbred, og igen er vinduets isoleringsevne forringet, og igen er det penge ud ad vinduet, når du er nødt til at skrue op for varmen.

Med et nyt, tæt vindue forbedrer du indeklimaet i dit hjem med øjeblikkelig virkning.

3. Spar vedligeholdelsen

Nye vinduer kræver mindre vedligeholdelse end gamle, og nogle nye vinduer er endda helt vedligeholdelsesfri. Så her sparer du både tid og penge, og derfor er udgiften til nye vinduer hurtigt tjent hjem igen.

4. Få større sikkerhed

Det er meget nemmere for en tyv at brække dit gamle vindue op end et nyt, solidt vindue. Nye vinduer kan også sikres med låseanordninger, så de er endnu sværere – ja, nærmest umulige – at bryde ind igennem. Der er ingen fidus i at sikre gamle vinduer, hvis de rammerne er pilrådne og let kan ødelægges.

5. Mindsk skæreskader

Ved gammeldags vinduer er der også større risiko for skæreskader, hvis ruden går itu. Det er måske nok en fordel, hvis det er en tyv, men det er det ikke, hvis det er børn – eller dig selv – der kommer til skade.

Vælger du lamineret sikkerhedsglas i dine vinduer, bliver glasskårene hængende fast på ruden, hvis den skulle blive smadret, hvilket gør risikoen for skæreskader væsentligt mindre.

6. Forøg husets værdi

Ikke alene sparer du penge på varmeregnskabet, du gør også din bolig mere værd og nemmere at sælge, hvis du har de planer. Eventuelle købere har jo heller ikke lyst til at fyre for gråspurvene. Dit hus kommer også til at se mere attraktivt ud med nye, flotte vinduer.

Med ny vinduer vil en K3 hurtigt blive ændret til en IB i tilstandsrapporten.

Læs også vores side med tips til energirenovering.