Hvis dit hjem trænger til en forfriskning, så kan du komme langt med en gang maling og lidt knofedt. Det er dog ikke altid nok, og hvis dit hjem står overfor en større renovering med henblik på at forbedre boligens energiforbrug, så er der nogle overvejelser, du bør gøre dig på forhånd. Her følger en oversigt over tre af slagsen.

Hvor meget kan du selv klare?

Det første, du skal overveje er, hvorvidt du selv kan klare noget af arbejdet, eller om du skal hyre professionelle håndværkere til det. Hvis du ikke har erfaring med energioptimeringer, så er det ofte bedre at overlade arbejdet til professionelle fagpersoner, så du er sikker på, at du overholder lovgivningen.

Samtidig sikrer du, at du når i mål med et tilfredsstillende resultat, som rent faktisk hæver værdien af din bolig – og som selvfølgelig også er med til at reducere boligens energiforbrug. En professionel håndværker kan eksempelvis sikre, at der bliver taget højde for bærende vægge, så du ikke ender med at gøre mere skade end gavn.

Hvor meget er du villig til at betale?

Det er vigtigt, at du lægger et realistisk budget i forbindelse med renoveringen, så du får mulighed for at planlægge dine udgifter. Samtidig undgår du, at der opstår ubehagelige overraskelser undervejs, som du ikke havde forudset. Derfor er det også en god idé at allokere en vis mængde af budgettet til uforudsete udgifter.

Hvis du selv kan foretage dele af energirenoveringen, så er det billigere end at overlade arbejdet til professionelle. Til gengæld kan du ende med at skulle betale langt mere, hvis du selv giver dig i kast med projektet, uden du ved, hvordan man gør. Derfor skal du typisk også indregne håndværkernes arbejdsløn.

Sørg for at indhente byggetilladelser

Før du går i gang med at energioptimere din bolig, er det væsentligt, at du sørger for at indhente de nødvendige tilladelser hos myndighederne. Det kan eksempelvis være byggetilladelser og tilladelser fra kommunen. Det sparer dig for både problemer, men også forsinkelser i forbindelse med renoveringen.

Når du vælger en håndværker til at udføre arbejdet, er det desuden vigtigt, at du udarbejder en gennemgående kontrakt, som specificerer alt det arbejde, som håndværkeren står for at lave. Den skal også indeholde alle de øvrige omkostninger, som er involveret – og sørg desuden for, at der er garanti på arbejdet.

Svar på 3 spørgsmål om UNICEF og deltag i konkurrencen om et SuperGavekort fra GoGift på 2.500 kr.
Test din viden her!