Når du skal have bygget nyt hus, er der typisk tre måder at få dette gjort på. Du kan vælge at bygge huset selv, du kan vælge et typehus, eller du kan vælge den mere eksklusive måde og få designet et specieltegnet hus. Der er ikke noget rigtigt eller forkert valg, da det er en smagssag hvilken hustype, man er interesseret i. Det betyder dog ikke, at der ikke er nogle forskellige på de tre muligheder. I denne artikel kan du læse nærmere om valg af hustype.

Få et personligt og unikt hus

Hvis du vælger at bygge eller designe dit eget hus, skyldtes dette ofte, at du ønsker et helt særligt og personligt præg på huset.  Bygger du helt selv og har styr på processerne, så kan det tilmed blive billigere at bygget huset selv i forhold til at betale for håndværkere.

De, der bygger deres huse selv er ofte håndværkeruddannet, men dette betyder ikke, at alle ikke kan gøre det. Der er dog ikke kun fordele ved at bygge selv. Dels tager det typisk længere tid, og desuden står du alene i eventuelle uoverensstemmelser med håndværkere, hvis du har brugt disse til opførslen af huset.

Et typehus er et populært valg

Hvis du er interesseret i et hurtigt nyt hus, så er et typehus måske valget for dig. Her er der stadig en del beslutninger, du skal foretage undervejs, men i sidste ende, har du støtten fra et firma, der tager sig alt det, du gerne vil have gjort. Desuden har du her muligheden for at se andre typehuse, som firmaet har opført og bruge disse til sammenligning.

Den helt store fordel ved at vælge et typehus er således kontakten til det firma, der skal stå for opførslen af dit nye hus. Denne kontakt samt firmaets erfaringer gør nemlig, at dit husbyggeri får væsentlig hurtigere. Der kan dog være tilfælde med et typehus, hvor man er tvunget til at gå på kompromis. Dette kunne fx være nogle individuelle ønsker, der ikke kan gennemføres, eller at udsigten fra et bestemt vindue, ikke bliver som tiltænkt.

Gå all-in med et specieltegnet hus

Det sker, at man ønsker sig noget, som man bare ved, at ingen andre har. Og her kan et specieltegnet, også kendt som arkitekttegnet hus komme ind i billedet. Med et arkitekttegnet hus, kan du nemlig få rigtig mange ting præcis, som du gerne vil have dem. Det forudsætter selvfølgelig, at dine ønsker er mulige at udføre, men det er ofte en arkitekttegnet løsning, du vil blive mest glad for bagefter.

Det kan være rigtig svært at vælge, hvem der skal bygge ens arkitekttegnet bolig, men heldigvis findes der i dag mange udbydere, der kan betragtes som en professionel sparringspartner til dit nye arkitekttegnede hus. På trods af de mange fordele, der er ved de specieltegnede huse, så er der én væsentlig ulempe – nemlig prisen.

En arkitekttegnede bolig er typisk dyrere end både byg-selv og typehuse, da der skal lægges ekstra arbejde i både arkitektarbejdet samt udførslen af dine specielle krav. Har du pengene, er det dog typisk arkitekttegnede løsninger, du vil blive gladest for bagefter.