
Solceller er blevet mere populært end nogensinde, og 2020 er på mange måder solcellernes år. Det er der flere grunde til. Der er også flere grunde til, at du burde hoppe med på bølgen, og skaffe dig solcelleanlæg. Det kan du læse mere om her.
Hvad er solceller?
Det er først og fremmest en god ide at forklare, hvad solcelleenergi egentlig går ud på. Den solcelleteknologi som vi kender i dag er kun omkring 60 år gammel, men eksperimenter med solcelleenergi, er blevet udført i mere end 200 år, i følge enkelte undersøgelser. Solenergi er populært set krediteret til den franske videnskabsmand Edmund Becquerel som eksperimenterede med fænomenet på midten af 1800-tallet.
Solcelleenergi fungerer kort sagt på den måde, at solceller omdanner energien i solstråler til elektrisk energi. Dette sker når elektronene i materialet i solcellepanelet, får tilført solenergi. Det sker altså helt af sig selv, når solen skinner på solcellepanelerne. Det kræver med andre ord ingen anden energi, end den der kommer fra solen, og det er derfor en ekstremt effektiv måde, at udnytte en fornybarenergikilde på.
Hvad er situationen i 2020?
I dag, i 2020, er solenergi mere brugt end nogensinde. En af årsagerne til dette, er at vi har fået en øgt bevidsthed omkring klimaforandringer og den effekt ikke-fornybar energi har på vores planet. Det er blevet mere tydeligt end nogensinde, at der skal drastiske midler til, for at bremse den globale opvarmning, inden det er for sent. Her spiller faktisk solcelleenergi en stor rolle. Solceller er nemlig en af de mest effektive kilderne til fornybar energi som vi har med dagens teknologi. Ikke-fornybar energi som for eksempel olie og kuld, er energikilder der på et tidspunkt vil blive udtømt. Atomenergi er også regnet som effektiv, men her er der en risiko forbundet, hvis noget skulle gå galt, som med kernekraftværket Tsjernobyl, som gør at vi ikke foreløbigt har lyst til at subsidiere jordens energiforbrug med atomkraft.
Producer energi til eget forbrug
Solceller gør at man kan producere energi til eget forbrug, uden at bruge kostbar, ikke-fornybar energi fra elnettet. Der findes flere forskellige typer solcelleanlæg, der udnytter energien på forskellige måder. En af de mit populære løsninger til privatbrug i 2020, er det der hedder hybrid solcelleanlæg. Det er et anlæg, der både har et batteri og kan sende energi videre til elnettet. Hybridsolcelleanlægget fungerer sådan, at det først prioriterer at dække husets energibehov. Når det er dækket, bliver et batteri opladet med ekstra energi, som huset kan bruge, når solen ikke skinner eller når det er mørkt. Den overskydende strøm, bliver så solgt til nettet. Hvis solcelleanlægget ikke producerer nok energi, købes der strøm fra elnettet.
Dette er med andre ord en fleksibel energiløsning for privatboliger eller boligkomplekser, som gerne vil benytte sig af fornybar energi. Det hører med til en grønnere livsstil, og en livsstil der vi arbjeder på at blive mere selvforsynet, når der kommer til forbrug. Vi skal alle tænke i mere klimavenlige løsninger fremover, og det er også grunden til at solcelleenergi for alvor har fået fodfæste i 2020.